5 C
Sarajevo
Utorak, 30 studenoga, 2021
Još

  Na lokaciji Hrtar Grad u Višegradu ekshumirani posmrtni ostaci šest osoba

  ()

  Pod nadzorom Tužilaštva BiH i uz naredbu Suda BiH, na lokalitetu Hrtar Grad u općini Višegrad, završena je ekshumacija tokom koje su pronađeni posmrtni ostaci najmanje šest osoba.

  Posmrtni ostaci bit će upućeni na dalju sudsko-medicinsku obradu i uzimanje uzoraka radi identificiranja putem DNK analize, kako bi se utvrdio identitet nestalih osoba, kojima pripadaju pronađeni posmrtni ostaci.

  Do informacije o lokaciji masovne grobnice, koja se nalazi na nepristupačnom i udaljenom lokalitetu, Tužilaštvo BiH došlo je tokom provođenja istrage, nakon čega se pristupilo proceduri pripreme i realizacije naredbe za ekshumaciju.

  Djelatnici iz Posebnog odjela za ratne zločine tokom cijelog procesa ekshumacije, bili su prisutni na lokaciji te koordinirali rad svih ovlaštenih službenih osoba, koje su sudjelovale u procesu ekshumacije, koja je urađena uz pomoć građevinskih mašina i mehanizacije.

  Preliminarne informacije ukazuju da pronađeni posmrtni ostaci pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti s područja Višegrada, a precizne i detaljne informacije o identitetu osoba, moći će se dati tek nakon okončanja DNK analize i utvrđivanja identiteta.

  Predstavnici Tužilaštva BiH sudjeluju i rukovode procesima ekshumacija koje se realiziraju u cijeloj Bosni i Hercegovini, a na godišnjem nivou realizira se veliki broj ekshumacija na različitim lokalitetima diljem BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO