Na Maršu mira ove godine se očekuje oko 3.000 učesnika

Drugi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” Srebrenica održan je danas u prostorijama Memorijalnog centra Potočari.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 27. godišnjice Hamdija Fejzić medijima je kazao da su na dnevnom redu bili izvještaji predsjednika pododbora o aktivnostima između dva stastanka.

  • Na prošlom sastanku imenovani su predsjednici pododbora, a sami pododbori su uglavnom konstituirani. Ove godine smo krenuli ranije s pripremama – rekao je Fejzić.

On navodi da Organizacioni odbor pruža punu podršku BHRT-u u radu i podršku organizaciji obilježavanja godišnjica genocida.

  • Poznata je situacija u kojoj se nalazi BHRT. Kao Organizacioni odbor iskazujemo i pružamo punu podršku BHRT-u. To je naša državna televizija, i ovim putem apeliramo na sve relevantne institucije i pojedince da se problemi BHRT-a rješavaju u mediju koji svake godine vrši direktan TV prijenos komemoracije i dženaze žrtvama genocida – potcrtao je Fejzić.

Prema njegovim riječima pripreme za obilježavanje 27. godišnjice genocida odvijaju se prema planu, a ovogodišnji “Marš mira” je počeo s pripremama i konstituiran je pododbor za “Marš mira”.

  • Želimo da kroz niz edukativnih i kulturnih sadržaja napravimo situaciju da se ne radi samo o pješačenju, nego da se i nešto nauči. Mi očekujemo oko 3.000 učesnika na Maršu Nezuk – Potočari i oko 250 učesnika na relaciji Žepa – Potočari – kazao je predsjednik pododbora za “Marš mira” Amir Kulaglić.

Iz Instituta za nestale osobe BiH saopćili su da je do sada za kolektivnu dženazu i ukop 11. jula identificirano 30 žrtava genocida.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU