Na putevima u BiH povoljni vremenski uslovi pogoduju nesmetanom saobraćaju

Povoljni vremenski uslovi pogoduju nesmetanom saobraćaju na putevima u Bosni i Hercegovini. Vozači se savjetuju da bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove voze maksimalno oprezno i da izbjegavaju rizična preticanja. 

Iz BIHAMK-a upozoravaju da se obrati pažnja na pješake u naseljenim mjestima, kao i na povećan broj biciklista i motocikista.

Do 22. juna zbog radova zatvoreni su izlazi sa autoputa na petlji Podlugovi, a saobraćaj se preusmjerava na petlje Visoko i Sarajevo sjever. Ulazi na autoput na petlji Podlugovi su u funkciji. Radovi na autoputu A-1 izvode se i u zoni petlje Sarajevo sjever, na dijelu od naplatnog mjesta Sarajevo sjever do petlje Sarajevo sjever (u dužini od 400 m), kao i na vijaduktu Klopče na dionici Zenica sjever-Zenica jug, gdje je vozna traka zatvorena za saobraćaj.

Do daljnjeg nisu više na snazi obustave saobraćaja na putnom pravcu Buna-Počitelj, u mjestu Ševaš Njive. Na ovoj dionici saobraća se sporije, uz poštivanje privremene signalizacije.

Zbog izvođenja radova na asfaltiranju, obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Prijedor-Banja Luka (dionica Ivanjska-Dragočaj). Za vrijeme obustave saobraćaj se preusmjerava na regionalni put Omarska-Bronzani Majdan-Banja Luka ili putnim pravcem Prijedor-Bosanska Dubica-Bosanska Gradiška-Banja Luka. Preusmjeravanje se ne odnosi na vozila lokalnog stanovništva kao i na vozila hitnih službi.

Od danas počinju deminerski radovi na magistralnom putu Cerik-Lončari (na dionici Cerik-pijaca „Arzona“). Radnim danima u vremenu od 08.30 do 16.00 sati na snazi su polusatne obustave saobraćaja, uz 15-minutna propuštanja vozila. Za vrijeme obustave u funkciji je i alternativni pravac Cerik-Brčko-Orašje.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela. 

Sporije, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Konjic-Jablanica (tunel Crnaja), Donji Vakuf-Travnik (Komar), Žepče-Zenica (Golubinja), Ripač-Dubovsko i  Bosanski Šamac-Orašje (dionica Grebnice-Bazik).

Na putu Rudo-granični prelaz Uvac zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila maksimalnog osovinskog opterećenja preko 10 tona po osovini, dok je za ostala vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

Na graničnim prijelazima zadržavanja su do 30 minuta, saopćeno je iz BIHAMK-a.

(FENA) L. A.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU