5.5 C
Sarajevo
Subota, 3 prosinca, 2022

Nadležne institucije i agencije osiguravaju integritet izbornog procesa

Nadležne institucije i agencije za provedbu zakona u Bosni i Hercegovini poduzele su niz aktivnosti na planu osiguranja zakonitosti i zaštite integriteta izbornog procesa, uključujući i brojne sigurnosne aspekte, a sve radi kreiranja uvjeta za neometano provođenje predstojećih općih izbora.

Njihova zajednička ocjena jeste – da je poduzeto sve u skladu s nadležnostima, te da su svi raspoloživi kapaciteti maksimalno angažirani kako bi izbori protekli u najboljem redu, te kako bi preduprijedili bilo kakvu naznaku ometanja izbornog procesa.

U vezi s tim, a na inicijativu Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) i Radne grupe za praćenje realizacije zadataka iz nadležnosti institucija i policijskih agencija u BiH vezanih za provođenje Općih izbora 2022. godine, koju je formiralo Ministarstvo sigurnosti BiH, u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPTBiH) formiran je Operativni štab akcije „Opći izbori 2022“, zadužen za sigurnosne aspeke izbornog procesa u BiH.

U tom štabu participiraju predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, DKPT-a BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA-e), Granične policije BiH, Obavještajno-sigurnosne agencije (OSABiH) i CIK-a BiH, kao i entitetskih i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, te Policije Brčko distrikta BiH, sa zadatkom da koordiniraju aktivnosti svih policijskih agencija u BiH na očuvanju sigurnog ambijenta u toku cjelokupnog izbornog procesa.

Istovremeno, izvršene su određene organizacijske pripreme radi poduzimanja svih potrebnih mjera i radnji kako bi bili osigurani optimalni uvjeti za provođenje općih izbora, a na planu osiguranja zakonitosti i integritateta izbornog procesa angažirano je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine kao i sva kantonalna i okružna tužiteljstva, koji će organizirati dežurstva na dan izbora – 2. oktobra.

Usto, definirana su striktna zaduženja u skladu s nadležnostima i djelokrugom svih aktera uključenih u osiguranje izbornog procesa, koji u kontinuitetu vrše prikupljanje informacija od značaja za sigurnost izbornog procesa.

Kako je Feni ranije rečeno iz DKPT-a BiH, odnosno Operativnog štaba akcije „Opći izbori 2022“, u istom kontekstu osigurana je i međuagencijska razmjena obavještajnih podataka i informacija.

Iz Direkcije napominju da, zasada, nema obavještajnih informacija koje ukazuju na konkretne namjere, aktivnosti i prikrivene planove organizacija, grupa ili pojedinaca, koje bi bile usmjerene na direktno ili indirektno ugrožavanje samog izbornog procesa.

  U središnjim područjima Bosne upozorava se na maglu

Iz DKPT-a BiH, istovremeno, podsjećaju da su u međuvremenu izvršene završne pripreme na planiranju mjera osiguranja izbornog procesa, dan uoči izbora i neposredno na dan izbora 2. oktobra, te da sve aktivnosti koje provode policijske agencije idu planiranom dinamikom.

Tako je DKPBiH u saradnji sa policijskim agencijama bila angažirana na pratnji transporta/dostave osjetljivog glasačkog materijala na relacijama od Skladišta CIK-a BiH lociranog u Istočnom Sarajevu do gradova i općina u Bosni i Hercegovini, a sačinjeni su i planovi povrata osjetljivog glasačkog materijala na relacijama od gradova i općina do Skladišta CIK-a što će početi dan nakon izbora, tačnije 3. oktobra u 07.00 sati.

Usto, policijske agencije su u zonama svoje odgovornosti, ostvarile saradnju sa općinskim izbornim komisijama, te sa predsjednicima i članovima biračkih odbora, a sve radi osiguranja izbornog procesa i održavanju javnog reda i mira na dan glasanja.

Na dan izbora, u nedjelju, 2. oktobra počevši od 07.00 sati u Situacionom centru DKPT-a BiH stalno će zasjedati u punom sastavu Operativni štab akcije ‘Opći izbori 2022’, čime će se osigurati razmjena svih sigurnosnih informacija u vezi provedbe Općih izbora, kao i objedinjavanje i blagovremeno izvještavanje CIK-a BiH.

Kako je iz Tužiteljstva BiH ranije najavljeno, ovo je tužilaštvo u stalnim kontaktima s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i CIK-om BiH, a u vezi s koracima koje poduzima na osiguranju integriteta i zakonitosti izbornog procesa, uključujući i aktivnosti koje će biti realizirane na sam dan Općih izbora u BiH, 2. oktobra.

U tom su pogledu određene kontakt-tačke, za komunikaciju između institucija, te osigurani dežurni tužioci i telefoni za prijavu bilo kakvih nezakonitosti povezanih sa izbornim procesom.

Kako je iz OSA-e BiH ranije rečeno, ova je agencija je u međuvremenu poduzela neophodne korake kako bi zaštitu informaciono-komunikacionih sistema podigla na viši nivo, te ranije obavijestila institucije u Bosni i Hercegovini o mogućim nezakonitim radnjama u cyber-prostoru, kao i o mjerama prevencije.

  Ispovijest 22-godišnjaka iz Dervente koji je obolio od korone: Nisam mogao disati, hvatali su me strah i panika, a onda sam završio na respiratoru...

Na planu osiguranja zakonitosti i integriteta izbornog procesa snažno je angažirana i SIPA iz koje je Feni rečeno kako u saradnji s partnerskim institucijama i agencijama poduzima mjere iz vlastite nadležnosti, te da je s tim u vezi u sklopu ove policijske agencije formiran Operativni tim „Opći izbori 2022“.

U skladu s nadležnostima, na realizaciji mjera i aktivnosti u sklopu osiguranja uvjeta za neometano odvijanje izbornog procesa u BiH, angažirana je i Federalna uprava policije (FUP), koja, također, djeluje u koordinaciji s Operativnim štabom akcije „Opći izbori 2022.“.

Policijski službenici FUP-a se u koordinaciji s DKPT-om BiH i SIPA-om u međuvremenu izvršili KDZ-pregled prostorija u ‘Zetri’ kojće će biti u funkciji glavnog centar za brojanje glasova, a njeni pripadnici će u periodu prije i za vrijeme rada tog centra vršiti njegovu operativnu i tehničku zaštitu.

Shodno zaključcima Operativnog štaba akcije ‘Opći izbori 2022’ i Operativnog plana aktivnosti provođenja Općih izbora, FUP je zajedno s DKPT-om BiH od 25. septembra angažiran na pratnji osjetljivog glasačkog materijala prema Planu dostave od skladišta CIK-a BiH u Istočnom Sarajevu do gradova i općina u Bosni i Hercegovini.

Kako je već rečeno, na osiguranju izbornog procesa u BiH angažirana su i entitetska, odnosno kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova čiji će pripadnici, između ostalog, biti angažirani na biračkim mjestima tokom provođenja izbora, ali i na obavljanju redovnih poslova i biti na usluzi građanima.

U tom su kontekstu najavljene i određene preraspodjele radi optimiziranja raspoloživih ljudskih i materijalnih resursa.

Fena

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU