Najbolji načini da otkrijete pokvarena jaja

Jaja su gotovo neizostavna namirnica u životu svakog čovjeka. Odlična su za doručak, kolače, pohovanje, salate. Iako u prosjeku jaja imaju rok trajanja od 30 dana nikada ne možemo biti sigurni da li su jaja dovoljno svježa za konzumaciju, pogotovo ako vam dugo stoje u frižideru.

Kako ne bi došlo do probavnih tegoba i bolova u želucu bolje bi bilo da ipak provjerite jesu li jaja svježa. Postoje dva vrlo jednostavna načina.

Prvi način da utvrdite da li je jaje pokvareno je najlakši jer ne zahtjeva da razbijate jaja. Sve što trebate učiniti je da svoje nekuhano jaje stavite u posudu s hladnom vodom. Ako potone i leži ravno vaše je jaje dovoljno svježe za jelo, međutim ako jaje izađe na površinu ili pak lebdi na polovini nemojte ga jesti.

Naime, što je jaje starije u njih kroz školjku ulazi zrak. Što je više zraka unutra, jaje je starije i vjerovatnije je da će plutati na površini vode.

Drugi način da provjerite je li vaše jaje pokvareno je da razbijete jaje u tanjir. Kada je jaje svježe bjelance je gusto, a žumance kompaktno, a kada nije bjelance je tekuće i klizi po tanjiru.

Također pokvarena jaja imaju jako neugodan miris, što vam može biti jedan od znakova da ga ne trebate jesti.
Prijavi grešku

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU