NAJEŽIĆETE SE OD GLAVE DO PETE Ovo su najbizarniji srpski običaji

Mnogi stari običaji u Srbiji više ne postoje, odnosno više se ne praktikuju jer ih je vrijeme pregazilo, ali zato postoje priče o njima i neke se prenose sa koljena na koljeno, a neki običaji su poznati, ali najviše pažnje privlače oni malo bizarniji.

U posljednje vrijeme je sve više govora o ovom krajnje bizarnom običaju sa Istoka zemlje, pogotovo što je skoro emitovana serija „Crna svadba“. Dakle, „mrtvačka“ ili „crna svadba“ se odnosi na pretvaranje pogreba u svadbu.

Ukoliko premine momak ili djevojka koji nisu stigli da stupe u brak tokom života, onda se dovodila osoba surpotnog pola na sahranu. Pokojnik i osoba koja se vjenčava sa njim se oblače u svadbeno odijelo, a zatim se obavlja ceremonija stupanja u brak koji je pratila i muzika.

U istočnom dijelu Srbije izdvojen je najbizarniji običaj koji se naziva „mrtvačka svadba“ i „crna svadba“. Ovaj običaj praktikovao se u slučaju kada mladić umre neoženjen. Tada bi se njegova vjerenica ili druga neudata djevojka iz sela vjenčala sa njim (sa pokojnikom), a brak bi važio godinu dana. Da stvar bude još jezivija, majka preminulog mladića morala bi da igra kolo na grobu svog sina.

„Mrtvačka svadba“ je jedan od najjezivih običaja u cijeloj Srbiji, a moderno doba je ovaj običaj iskorijenio. Takođe, postoji niz bizarnih običaja u Srbiji od kojih se neki i dalje praktikuju.

Ovo su neki od bizarnijih:

1. U okolini Raške običaj je da onaj koji kupa pokojnika, bilo žensko ili muško, namaže sve nokte na rukama, ali samo po pola nokta.

2. Krevetac bebe ne smije da bude „u noge“ roditeljskog kreveta. Kad se beba rodi svekrva donese povojnicu i to se zamota u salvetu i stavi djetetu pod dušek. Tako stoji 40 dana da bi dijete lijepo jelo i napredovalo. Takođe, postoji vjerovanje da se stvari za bebu ne kupuju prije nego što ona pređe prag kuće, kako je niko ne bi urekao.

3. Za daće u kuršumlijskom kraju, kada se služe gosti, nosi se po jedan tanjir u desnoj ruci. U tom kraju je postojao i običaj da se mladina majka stavi na točak oborenih kola i vrti dok mladoženja ne plati koliko se traži, prenosi Alo.

4. U podavalskim selima, najbizarniji običaj je da djevojku krišom pomaze nečim što se zove mrtvački peškir da bi se udala za momka kog joj predlože. Na sreću novih generacija, ovaj obićaj se više ne praktikuje.

5. U Srbiji postoji običaj da se neudate djevojke sahranjuju u vjenčanicama ili u bijelim kovčezima.

NAJEŽIĆETE SE OD GLAVE DO PETE Ovo su najbizarniji srpski običaji appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU