1.6 C
Sarajevo
Srijeda, 27 listopada, 2021

Najveća zapljena kokaina u historiji američke carine

Američke vlasti su danas saopštile da 15,88 tona kokaina zaplijenjenog na jednom brodu u Philadelphiji košta na crnom tržištu 1,1 milijardu dolara, javila je agencija AP.

Služba SAD-a za carinu i zaštitu granice navela je da je to najveća zapljena kokaina u historiji američke carine.

Istraga je zasad rezultirala hapšenjem šest članova posade broda za prijevoz kontejnera “MSC Gayane”, na kojem je nađena droga. Vlasti su u nedjelju uvečer započele rutinsku provjeru broda, istraga zbog šverca droge je otvorena u ponedjeljak, a inspektori i dalje pretražuju kontejnere na brodu pod zastavom Liberije.

Specijalizovani site “Maritime Executive” je objavio da su među šest uhapšenih drugi oficir Ivan Durašević, koji se već izjasnio krivim, kao i mornari Boško Marković (37), Aleksandar Kavaja (25) i Nenad Ilić (39).

Brod “MSC Gayane” od 100.000 bruto-registarskih tona svraćao je u luke na Bahamima, u Panami, Kolumbiji i Peruu prije dolaska u Philadelphiju.

Prema dokumentima uz optužnicu, članovi posade “Gayanea” utovarili su drogu na brod tokom mnogobrojnih sastanaka s posadama malih čamaca na moru, a zatim su drogu sakrili u kontejnere s teretom.

- Oglašavanje -

Lokalni mediji izvijestili su da je kokain bio namijenjen isporuci u Holandiji i Francuskoj, a ne za američko tržište.

U saopćenju, vlasnica broda kompanija MSC je rekla da redovno sarađuje s vlastima radi suzbijanja krijumčarenja i zahvalila američkim službama zbog presretanja isporuke kokaina, prenio je site “Maritime Executive”.

federalna.ba/Beta

0 0 Glasovi
Rejting članka
Pretplatite se
Obavijesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima