13.8 C
Sarajevo
Srijeda, 7 lipnja, 2023

Nakon novih mjera za strance povećan promet na graničnim prijelazima BiH

Promet na ulazu u Bosnu i Hercegovinu u prvih petnaest dana lipnja povećan je za 44.051 putnika, odnosno za 9,39 posto u odnosu na isto razdoblje prošlog mjeseca.

U razdoblju od 1. do 15. lipnja na ulazu u BiH evidentirano je ukupno 513.097 osoba, od čega 205.370 državljana BiH, a 307.727 stranih državljana, dok je u prošlom mjesecu u istom razdoblju evidentirano ukupno 469.046 osoba, od čega je 193.663 državljana BiH, a 275.383 strana državljana, potvrdila je za Fenu glasnogovornica Granične policije BiH Franka Vican.

Voditelj tima u Postrojbi granične policije Doljani Emir Tikveša kazao je kako je promet na ovom graničnom prijelazu povećan u odnosu na isto vrijeme prošle godine.

  • To je tako jednim dijelom i zbog olakšavanja uvjeta za ulazak stranaca u BiH, tako da je evidentno da je protok ljudi i vozila na Graničnom prijelazu Doljani pojačan – kazao je Tikveša.

Većina putnika, dodao je, koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu na ovom prijelazu o uvjetima ulaska informirani su putem elektronskih medija i portala, uglavnom svi poznaju propise i nema većih problema, ali ima nekih koji žele tranzitirati i to može stvarati problem, ali im se ne odbija ulazak u BiH.

  • Prilikom izlaska iz Bosne i Hercegovine nadležni policijski organi Republike Hrvatske našim državljanima provjeravaju uvjete ulaska u RH i u skladu s njihovim propisima i propisima Europske unije im dozvoljavaju ili ne dozvoljavaju ulazak u Hrvatsku – naveo je Tikveša i dodao kako se stranim državljanima koji ne posjeduju potrebne testove i ne ispunjavaju ostale uvjete u skladu sa Zakonom o strancima odbija ulazak u BiH i daje im se pismeno rješenje.

Spomenuo je kako službenici Granične policije BiH svakodnevno upozoravaju ljude na obveze koje moraju ispuniti kako bi ušli, odnosno izašli iz Bosne i Hercegovine.

  • Svakodnevno u komunikaciji s putnicima i u našem obavljanju službenih radnji putnicima pomažemo i tu smo im na usluzi u vezi svih informacija o uvjetima i načinima prelaska granice vezano za pandemiju koronavirusa – kazao je Tikveša.

Naglasio je, također, kako se državljanima Bosne i Hercegovine kojima je krajnja destinacija Neum, a koji putuju kroz tranzitno područje Republike Hrvatske, dozvoljava tranzit pod uvjetom da imaju neki dokaz o rezervaciji smještaja ili slično.

Glasnogovornica Granične policije BiH podsjetila je kako prema odluci Vijeća ministara BiH stranac može ući u BiH ako na graničnom prijelazu BiH predoči, među ostalim, negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa na virus SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati ako dolazi iz zemalja Europe, a ako dolazi iz drugih zemalja test ne smije biti stariji od 72 sata do dolaska na granični prijelaz BiH.

U BiH se također može ući uz potvrdu o cijepljenju za osobu koja je prije više od 14 dana od dana dolaska na granični prijelaz BiH primila drugu dozu cjepiva protiv covida-19 ili je cijepljenja jednom dozom prije 14 dana i više od dana dolaska na granični prijelaz BiH ako se radi o cjepivu koja se prima u jednoj dozi.

Stranac može ući u BiH uz potvrdu izdanu od doktora da je prebolio koronavirus u proteklom periodu od 14 do 180 dana od dana dolaska na granični prijelaz BiH.

Iz Granične policije podsjećaju da i dalje na snazi ostaju ranije odredbe kojima se, među ostalim, omogućuje ulazak u BiH državljanima susjednih država Srbije, Hrvatske i Crne Gore bez predočavanja PCR/brzog antigenskog testa ili potvrde o cijepljenju, odnosno o prebolijevanju koronavirusa.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU