NARODNO VJEROVANJE: Evo kako hljeb, so i kafa privlače novac u vaš život

Svi smo bar malo praznovjerni. U tomE nema ništa loše. Ljudi se odvajkada služe raznim vjerovanjima da bi olakšali život ili dali objašnjenje za nešto što zapravo nije dokazano. Neka su zabavna i želimo da vjerujemo da će se zaista ostvariti, dok su neka, s druge strane strašna. A kad je riječ o novcu, želimo da vjerujemo samo u ona koja će ga privući.

Znate sigurno vjerovanje da kad vas zasvrbi lijevi ili desni dlan, pa vam odmah kroz glavu prođe da ćete ili dobiti novac ili ostati bez njega? Baš to vjerovanje prisutno je već dugi niz godina u ljudskoj podsvijesti i niko nije pronašao logično objašnjenje za njega. Ipak, vjerovanje postoji i duboko je ukorijenjeno u naše društvo.

Neko, pak, povezuje svrab dlana uz osobu koja je pohlepna i ima neutaživu želju za novcem. Također, postoji vjerovanje da, kad nas zasvrbi dlan, treba da se očešemo o drveni predmet i to će nam donijeti sreću.

Dobijete li novac prvog u mjesecu ili za vrijeme punog mjeseca, vjerovanja kažu da ste pravi sretnik ili sretnica. To znači da je moguće da ćete imati više obilja u svom životu. Ako niste te sreće, možete se koristiti maštom, pa za vrijeme punog mjeseca zamišljati da dobijate puno novca i to će, kako kažu vjerovanja, također privući novac.

Ako prospete kafu, ne brinite. To znači da vas očekuje nekakav novčani dobitak. Barem tako kaže narodno vjerovanje. To, naravno, „ne važi” ako sami namjerno prolijete kafu.

Da li i vi sakupljate kovanice na jedno mjesto? Odlično! Puno kovanica, na primjer, u kasici ili tegli može privući velike količine novca u vaš život. Prema Feng šuiju, novac ćete privući ako metalni novac držite u kuhinji, dok ćete prema ruskom vjerovanju privući velike svote novca ako kovanice čuvate u ormaru ili u vrećicama raspoređenim po cijeloj kući.

Novac se, naravno, povezuje i s bojama. Zato je potrebno obratiti pažnju na novčanik koji nosite. Poželjno je da bude u crvenoj boji, jer je upravo ova boja poznata po tome što privlači bogatstvo, a neutrališe negativnu energiju. Prema drevnom vjerovanju Feng šuija, crvena privlači još više novca u život.

Vjerovali ili ne, postoji i vjerovanje da mrtva pčela u novčaniku privlači novac.

Tu su takođe i vjerovanja prema kojima možemo ostati bez novca. Tako, na primer, vjerovanje kažu da nikako ne okrećete hljeb naopako jer bi moglo nestati novca u kući. A kada smo već kod hljeba, ako ste sujeverni, nemojte ga pozajmljivati komšijama, jer bi finansijska stabilnost iz vašeg doma mogla preći u njihov.

Takođe, ako želite da sačuvate novac, nemojte ni so da pozajmljujete drugima. Radije se pobrinite da vam džepovi ne budu izvrnuti i pocijepani, jer ćete i u tom slučaju izgubiti novac. I na kraju, ako ne želite da budete siromašni, pripazite da nikada ne ostavljate torbu na podu jer bi ti i to moglo da donese siromaštvo.

(Express/najportal.ba)

The post NARODNO VJEROVANJE: Evo kako hljeb, so i kafa privlače novac u vaš život appeared first on Express.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU