15 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 23 svibnja, 2022

  Naučnici su otkrili važan razlog zašto biste trebali odrijemati popodne

  Povremeno drijemanje tijekom dana, jednom do dvaput sedmično, može gotovo upola smanjiti rizik od srčanog ili moždanog udara, pokazala je švicarska studija.

  Naučnici su proučavali vezu između prosječnog trajanja dnevnog sna i njegove učestalosti te rizika od srčanog udara, moždanog udara i zatajenja srca.

  U studiji CoLaus, koja je objavljena u časopisu Heart, praćene su navike spavanja 3462 nasumično odabrana stanovnika Lausannea u Švicarskoj, u dobi od 35 do 75 godina, i njihovo zdravstveno stanje kroz pet godina.

  Više od pola ih je reklo (58 posto, 2014. godine) da nisu spavali tijekom dana posljednjih sedam dana, 19 posto je spavalo popodne jednom do dvaput tjedno, dok je 12 posto spavalo po danu tri do pet puta sedmično. Jedanaest posto je spavalo tjedan ranije šest do sedam puta tijekom dana.

  U studiji je zaključeno da je povremeno spavanje tijekom dana, jednom do dvaput sedmično, povezano s gotovo upola manjim rizikom (48 posto) od srčanog udara, moždanog udara ili zatajenja srca u usporedbi s onima koji nisu povremeno spavali tijekom dana.

  Dr. Yue Leng i dr. Kristine Yaffe s Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu izjavili su da je ta studija izazovno, ali obećavajuće područje s moguće značajnim utjecajem na zdravlje. “Iako ostaje više pitanja nego odgovora, vrijeme je da počnemo otkrivati važnost dnevnog drijemanja za zdravo srce.”

  “Iako točni fiziološki putovi koji povezuju drijemanje s (kardiovaskularnim) rizikom nisu jasni, (ovo istraživanje) pridonosi raspravi o utjecaju dnevnog sna na zdravlje i sugerira da možda nije samo važno njegovo trajanje nego i učestalost”, rekli su oni.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  MOŽDA VAS ZANIMA