PITANJE KOJE JE NEMOGUĆE IZBJEĆI/ Može li gladovanje preokrenuti dijabetes? Ili je ipak samo gladovanje?

Novi blog posvećen dijabetičarima, dianovo.hr, donosi uredničku kolumnu o gladovanju kao o sve popularnijoj metodi prekreta dijabetesa.

Danas gladovanje u svijetu izaziva toliku radoznalost kad je u pitanju liječenje pretilosti i dijabetesa da ga je nemoguće zaobići u blogu koji je posvećen dijabetičarima. I velika Američka asocijacija dijabetičara dobila je toliko upita da su se morali osvrnuti na gladovanje. Gladovanje se u njihovom izvještaju, doduše, nije najbolje provelo.

Meni je najzanimljiviji pobornik i teoretičar gladovanja doktor Jason Fung koji je napisao odličnu knjigu o dijabetesu „The Diabetes Code“. Pomalo je neobično da teorija i praksa gladovanja dolazi na samom kraju Fungove knjige, kao jedno poglavlje. Pravo pitanje koje mi se nametnulo jest – zašto? Možda zato što je gladovanje jednostavno gladovanje i nema se što puno reći? Ili se ipak radi o suvremenom znanstvenom konceptu koji je prepoznao da gladovanje aktivira hormone i enzime te čisti organizam na najprirodniji mogući način?

Fung zagovara programirano gladovanje uz dijetu s visokim udjelom masti i vrlo malim udjelom ugljikohidrata. Tvrdi kako je gladovanje najbolja moguća prirodna terapija za preokret dijabetesa jer zaustavlja unos šećera i sagorijeva višak šećera koji preostane u organizmu; superiornija je, kaže, stoga u odnosu na druge dijete, pa i one kombinirane s vježbanjem.

Objasnio je Fung da se tradicionalni planovi prehrane za dijabetičare baziraju na smanjivanju kalorijskog unosa do razine koji izaziva energetski deficit pacijenta 500-750 kcal dnevno. To kontroliranje kalorijskog unosa, tvrdi Fung, u većini slučajeva ne funkcionira, pogotovo jer se najčešće provodi kroz niz 4-6 malih obroka dnevno. Istraživanje na debelim ljudima, koji su na taj način pokušavali smršaviti, pokazalo je kako je strategija niskog kalorijskog unosa s puno malih obroka neučinkovita – bila je uspješna kod jednog od 210 muškaraca i jedne od 124 pretile žene. To je zbog toga što smanjivanje kalorija uz često hranjenje jako pobuđuje glad, upozorava Fung. Zvuči logično. Gladovanje je, tvrdi, bolje!

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU