3.8 C
Sarajevo
Srijeda, 27 listopada, 2021

Nažalost, opojne droge mladi probaju najčešće prije 14. godine života

 U Bosni i Hercegovini su se u posljednje dvije godine 183 ovisnika o drogama obratila za savjet i podršku pri liječenju. Među njima je bilo 17 posto maloljetnika, pokazala je analiza besplatne i anonimne telefonske linije za problematiku ovisnika. Najčešće, nažalost, opojne droge mladi probaju prije 14. godine.

Rečeno je ovo danas u Udruženju „Proslavi oporavak“ na Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga i nezakonitog prometa drogama.

Kako je kazao predsjednik Udruženja Borislav Goić, liniju je 26. juna 2017. godine otvorilo ovo udruženje s ciljem pružanja informacija o mogućnostima liječenja i rizicima koji nastaju uslijed ovisnosti o drogama.

– Helpline je na neki način omogućio građanima BiH koji imaju problema s ovisnošću ili njihovi najbliži da se slobodno jave i pitaju šta napraviti u novonastaloj situaciji. Jako je teško danas priznati da imate problem i da trebate nešto napraviti po tom pitanju – rekao je Goić.

Istakao je da je telefonska linija za pomoć otvorila mogućnost ljudima da se anonimno i besplatno jave i dobiju savjet šta činiti u toj situaciji.

– S 50 posto onih koji su nas pozvali smo radili telefonski zbog udaljenosti i pomagali im da se smjeste u bolnicu i druge ustanove te ih savjetovali, dok sa 40 posto njih radimo u grupama – kazao je Goić.

Istakao je da među osobama koje su se javile za pomoć je procentualno najviše nezaposlenih koji žive s roditeljima, a 37,9 posto ih ima završenu srednju stručnu spremu.

- Oglašavanje -

Kazao je da je oko 50 posto njih prvi put drogu probalo u periodu od 14. do 18. godine, ali je zabrinjavajući podatak da ih je čak 20 posto drogu probalo prije 14. godine.

– Prije osnivanja besplatne telefonske linije imali smo 60 do 80 korisnika, sada je taj broj osam puta veći. Bitno je naglasiti da mi ne pomažemo samo korisnicima, već i njihovim porodicama, jer radimo porodično savjetovalište. Porodica je ključni faktor i prvo ona mora ozdraviti da bi pomogla svom članu. Potrebna je jaka i čvrsta porodica koja će motivirati  i podržati ovisnika da ozdravi – rekao je Goić.

Naglasio je kako je zabrinjavajući veliki broj maloljetnika koji traže pomoć, što pokazuje da su droge danas razornije i dostupnije nego ranije.

– I dalje se najviše koristi kanabis (44,4 posto), a slijede spid/metamfetamin (38,3 posto), heroin (20,2 posto), razne tablete, itd, to su podaci kojima mi kao udruženje raspolažemo – kazao je Goić.

Dodao je da je zabluda da kanabis nije štetan i da ne stvara ovisnost, naglašavajući da on ima veoma štetne posljedice za razvoj mladih ljudi.

Cecilija Hajzler pruža pomoć porodicama i radi individualno s korisnicima.

Kazala je kako se korisnici javljaju s različitim potrebama, a da se sa svakim do njih radi po individualnom planu oporavka.

Najvažnije je, ističe, probuditi nadu.

– Radimo multidimenzionalnu porodičnu terapiju kojom se mijenja ambijent u porodici. Ima slučajeva gdje se javljaju roditelji, a djeca ne žele učestvovati jer smatraju da je ispravno to što rade i da nisu ovisnici. U tim slučajevima radimo s roditeljima kako bismo vratili moć, posvetili se sebi i postali faktor promjene, jer većina porodica se fokusira na taj jedan problem koji imaju i život im se odvija u odnosu na njega. Dešava se da se djeca vremenom priključe – kazala je Hajzler.

“Proslavi oporavak” ima posebne grupe podrške za majke ovisnika jer su ili razvedene ili su očevi pasivni, odnosno prepuštaju ženi da rješava problem.

Hajzler naglašava da svako nosi svoj dio odgovornosti i da ovisnici sami sebe ne mogu motivirati niti imaju volju za oporavak.

– Program traje od šest do 12 mjeseci, a neki se odluče već nakon tri mjeseca otići u treapijsku zajednicu (komunu). Priča o slobodi i slobodnom životu je zarazna – kazala je Hajzler.

U procesu oporavka sarađuju s raznim institucijama i ustanovama kako bi se na najbolji mogući način pomoglo ovisnicima u liječenju.

Hajzler je poručila da ukoliko je nekome potrebna pomoć, da se jave u udruženje ili da ih kontaktiraju putem besplatne telefonske linije 0800-28000.

Na konferenciji je poručeno da ‘Nikada nije kasno učiniti pravu stvar i vratiti kontrolu nad svojim životom’.

(FENA)


0 0 Glasovi
Rejting članka
Pretplatite se
Obavijesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima