Nećeš vjerovati što razbija masne naslage i čisti od toksina

Za suho četkanje kože potrebna ti je samo kvalitetna četka od prirodnih materijala, a od ovog jednostavnog tretmana možeš imati višestruku korist. Suho četkanje kože potiče limfni sustav i cirkulaciju te tako pomaže tijelu da se oslobodi toksina što u konačnici dovodi do toga da tvoja koža izgleda blistavo.

Osim spomenutih dobrobiti suho četkanje može pomoći i kod smanjenja celulita. Najveću korist od suhog četkanja kože imat ćeš ako je uvedeš kao petominutnu jutarnju rutinu prije tuširanja ili kupke. Ayurvedski tekstovi preporučuju svakodnevno suho četkanje zato što kožu tretiraju kao treći bubreg, u smislu da četkanje stimulira limfu i cirkulaciju pa se kroz kožu tako lakše oslobađaju toksini nakupljeni u tijelu, a koža postaje ljepša.

Suho četkanje za glatku kožu:

 • Djeluje kao piling – uklanja odumrle stanice kože, otvara pore i omogućuje koži da ‘diše’
 • Potiče cirkulaciju – suho četkanje poboljšava cirkulaciju kože, što pomaže eliminaciji metaboličkog otpada.
 • Stimulira limfni sustav – stimulacijom limfe djeluje se na uspostavljanje ravnoteže tekućina u organizmu i tako poboljšava opće stanje tijela, pozitivno utječući na rad vegetativnog živčanog sustava i na cijeli imunološki sustav.
 • Djeluje na celulit – suho četkanje je masaža, a masaža pomaže kod razbijanja masnih naslaga što pozitivno utječe na smanjenje celulita.
 • Smanjuje stres – postupak suhog četkanja može biti i meditativan, osobito ako se radi u mirnom okruženju. Može smanjiti mišićnu napetost i umiriti um.
 | author: guliver/shutterstock

FOTO: GULIVER/SHUTTERSTOCK

Postupak

 1. Nabavi četku od prirodnih materijala s tvrđim čekinjama, ali ne pretvrdim i dugačkom drškom kako bi mogla dohvatiti i teže dostupna mjesta na tijelu.
 2. Četkanje počni od stopala. Kreći se prema gornjim dijelovima tijela: noge, ruke, prsa, leđa i trbuh. Četkaj kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu. Nemoj četkati lice, intimno područje, niti mjesta na kojima je koža oštećena uključujući i proširene vene.
 3. Pritisak na kožu prilikom četkanja treba biti čvrst, ali ne i bolan. U svakom slučaju zapamti da kožu treba četkati, a ne ribati. Nakon četkanja koža bi ti trebala biti ružičasta, a ne crvena i iritirana.
 4. Četkanje može trajati od dvije do dvadeset minuta i trebalo bi biti svakodnevno.

Dodatni savjeti

 • Nježnije četkanje je preporučljivije od grubog.
 • Nikad nemoj četkati mjesta na koži koja su oštećena.
 • Dodatna dobrobit za izgled tvoje kože bit će, ako se nakon četkanja budeš tuširala naizmjenično toplom i hladnom vodom.
 • Nakon suhog četkanja i tuširanja ili kupke koža će bolje upiti losion za njegu.

Suho četkanje kao metoda u medical wellnessu

Dr. med. Jelica Popić, začetnica spa wellness industrije u regiji navela je prednosti suhog četkanja: “Suho četkanje protiv bolova ili kao pomoć u rehabilitaciji kroničnih tegoba je metoda u medical wellness ponudi. Medical wellness je koncept rehabilitacije koji uključuje prirodne i tradicionalne metode među kojima je i četkanje. Suho četkanje kože osim iz kozmetičkih razloga (za ljepšu, blistavu, sjajnu kožu, manje celulita) možete koristiti i kada se osjećate umorno, iscrpljeno ili ako imate kronične bolove i napetost u pojedinom mišiću ili dijelu tijela. Kozmetički efekti su posljedica uklanjanja odumrlih stanica s površine kože, stimulacije i bržeg rasta novih stanica osobito vezivnih koje koži daju čvrstoću i elastičnost.

Četkanjem se poboljšava cirkulacija krvi i limfe – što ima za posljedicu više krvi na periferiji koja s jedne strane donosi koži kisik i hranjive tvari, a s druge strane veća količina krvi odnosi višak toksina – tj. organizam se detoksicira. Četkanje pomaže i uklanja bolove i napetost u tijelu, zbog toga što se pokret četkanja kože određenog intenziteta prenosi putem živčanih vlakana u koru velikog mozga ili refleksnim lukovima u leđnu moždinu – djelujući centralno na bol. Bolja cirkulacija i više kisika uslijed četkanja će ukloniti spazam i grčeve u mišićima. Četkanje se može provoditi i kao metoda samopomoći, uz napomenu da je važno prethodno se savjetovati sa stručnjacima koji će te dodatno savjetovati ili uključiti i druge metode za ljepšu kožu, manji celulit ili rehabilitaciju – kako bi četkanje bilo što učinkovitije.”

Komentar stručnjaka

“Tehnika suhog četkanja nije novost našeg doba, potječe iz drevnih termalnih lječilišta u kojima se primjenjivala kao najučinkovitiji poticaj pročišćavanja cijelog tijela od toksina te za bolje hranjenje kože. Suhim, mehaničkim četkanjem potiče se, pored ostalog, aktivnost kože. Prije kupanja ili tuširanja navuci frotirnu rukavicu ili rukavicu od prirodnog vlakna. Masiraj tijelo kružnim pokretima, od stopala prema srcu. Leđa i stražnji dio nogu lakše ćeš masirati trakom od istog materijala, a počni od gležnja pa nastavi sve do ramena”, objasnila je mr. ph. Seka Zebić.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU