Krompir smo jeli na bezbroj načina, ali ovaj je veličanstven.
Donosimo vam recept za zapečeni punjeni krompir koji će vas oduševiti. Jednostavno se topi u ustima.
Sastojci:
Punjenje:
- 50 dag miješanog mljevenog mesa
- 2-3 kašike ulja
- 1 manja glavica luka
- 1 režanj bijelog luka
- 3 dag nasjeckanog svježeg peršuna
- origano
- 1 jaje
Preljev:
- 1,5 kašika otopljenog maslaca
- 1,5 kašika brašna
- 3,5 dl mlijeka
- 1 žumanjak
- 5-6 dag naribanog parmezana
- 2 kašike koncentrata paradajza
- sol, biber
Ostalo:
- 8 velikih krompira
- origano
Priprema:
- Krompire dobro oprati pa staviti kuhati 15 minuta da budu na pola kuhani.
- Dok se krompir kuha, popržiti sitno nasjeckan luk i bijeli luk na vrućem ulju. Dodati mljeveno meso pa pržiti dok se meso počne odvajati na sitne grudvice, dodati paradajz, peršun i maknuti s vatre.
- Za preljev, popržiti brašno na maslacu, lagano dodati mlijeko pa miješati da se ne stvore grudvice. Malo prokuhati pa maknuti s vatre, dodati žumanjak i ribani parmezan te dobro izmiješati.
- U mljeveno meso dodati dvije kašike preljeva i dobro izmiješati, dodati jaje pa isto tako dobro izmiješati.
- Uključiti rernu da se ugrije na 200 stepeni.
- Procijediti krompir, prerezati svaki na pola, većom kašikom izdubiti polovine i složiti ih na veliku tepsiju. Polovine krompira puniti sa 2-3 kašike punjenja pa svaki preliti sa 2 kašike preljeva, posuti origanom i staviti u zagrijanu rernu na pola sata, piše Coolinarika.
Prijatno!