Nećete mu odoliti: Recept za zapečeni punjeni krompir koji se topi u ustima

Krompir smo jeli na bezbroj načina, ali ovaj je veličanstven.

Donosimo vam recept za zapečeni punjeni krompir koji će vas oduševiti. Jednostavno se topi u ustima.

Sastojci:

Punjenje:

  • 50 dag miješanog mljevenog mesa
  • 2-3 kašike ulja
  • 1 manja glavica luka
  • 1 režanj bijelog luka
  • 3 dag nasjeckanog svježeg peršuna
  • origano
  • 1 jaje

Preljev:

  • 1,5 kašika otopljenog maslaca
  • 1,5 kašika brašna
  • 3,5 dl mlijeka
  • 1 žumanjak
  • 5-6 dag naribanog parmezana
  • 2 kašike koncentrata paradajza
  • sol, biber

Ostalo:

  • 8 velikih krompira
  • origano

Priprema:

  1. Krompire dobro oprati pa staviti kuhati 15 minuta da budu na pola kuhani.
  2. Dok se krompir kuha, popržiti sitno nasjeckan luk i bijeli luk na vrućem ulju. Dodati mljeveno meso pa pržiti dok se meso počne odvajati na sitne grudvice, dodati paradajz, peršun i maknuti s vatre.
  3. Za preljev, popržiti brašno na maslacu, lagano dodati mlijeko pa miješati da se ne stvore grudvice. Malo prokuhati pa maknuti s vatre, dodati žumanjak i ribani parmezan te dobro izmiješati.
  4. U mljeveno meso dodati dvije kašike preljeva i dobro izmiješati, dodati jaje pa isto tako dobro izmiješati.
  5. Uključiti rernu da se ugrije na 200 stepeni.
  6. Procijediti krompir, prerezati svaki na pola, većom kašikom izdubiti polovine i složiti ih na veliku tepsiju. Polovine krompira puniti sa 2-3 kašike punjenja pa svaki preliti sa 2 kašike preljeva, posuti origanom i staviti u zagrijanu rernu na pola sata, piše Coolinarika.

Prijatno!

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU