Nećete više nikad: Zbog grickanja noktiju zamalo joj amputiran prst

Grickanje noktiju i zanoktica mnogima je navika, dok one druge iritira gledati, ali za jednu tinejdžericu iz Sjedinjenih Američkih Država postalo je prva noćna mora.

Ona je na društvenoj mreži TikTok sa svima podijelila kako je zbog grickanja zanoktica zamalo ostala bez prsta, piše News.com.au. 18-godišnja Lauren Nichols toliko se zanijela pokušavajući odstraniti zanokticu da joj se prst inficirao do te mjere da nije reagirao na antibiotike, prenosi index.hr. U snimci koju je podijelila na TikToku, a koja je postala viralna, ona je ispričala kako se osmog januara probudila sa zelenom točkom na zanoktici.

“Mislila sam da je to modrica ili tako nešto, ali se pokazalo da je u pitanju infekcija zanoktice”, kaže ona na snimci. Ljekar joj je prepisao antibiotike, ali oni nisu uspjeli zaustaviti širenje infekcije. “10. januara taj dio je još više natekao, bio je crveniji, a zeleni dio se proširio, pa sam shvatila da antibiotici ne djeluju”, govori u videosnimci.

Kako se dva dana kasnije, 12. januara, izgled njenog prsta dodatno pogoršao i budući da ju je bolio, odlučila je potražiti rješenje na internetu. “Pogledala sam snimku na YouTubeu 13. januara i odlučila to iscijediti, a onda sam otišla kod ljekara, koji mi je rekao da moram na operaciju. Zamalo mi je amputiran prst, jer sam grickala nokte”, ispričala je Lauren.

Kako bi izliječila infekciju, morala je biti podvrgnuta operativnom postupku koji se naziva “terapeutsko ispiranje”, a ljekar joj je skrenuo pažnju da se oslobodi navike grickanja noktiju, jer je nekim ljudima zbog toga morao amputirati vrh prsta.

“Otkad mi se ovo dogodilo, prestala sam grickati nokte, jer nikada više ne želim proći kroz to.

Napravila sam ovu snimku kako bih ljudima rekla da prestanu grickati nokte, jer to može imati ozbiljne posljedice”, zaključuje ona. Njen slučaj nije jedinstven i nije rijedak. Prošlog mjeseca je jedna osoba u Velikoj Britaniji morala na operaciju zbog infekcije prstiju izazvane grickanjem noktiju. Ni njoj antibiotici nisu pomagali, a infekcija se počela širiti na cijelu ruku, zbog čega je hitna operacija bila nužna.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU