Nema kraja agoniji RMU Zenica, rudari nisu dobili plaću, proizvodnja stala, čeka se 22. august…

– Nismo još dobili plaću za juni, a po svemu sudeći, možemo joj se nadati tek krajem ovog mjeseca – kaže za Faktor Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata Rudnika mrkog uglja Zenica.

Podsjetimo, zenički rudari su uz podršku kolega iz preostalih rudnika Koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine 1. augusta održali proteste upravo pred zgradom EPBiH. Imali su dva zahtjeva, isplatu plaće i smjenu rukovodstva EPBiH na čelu s generalnim direktorom Admirom Andelijom.

Plaću nisu dobili jer je Andelija odbio mogućnost da se novac isplati s računa EPBiH, jer bi to, kako je istakao u izjavi za Faktor, bilo protivzakonito. U međuvremenu Vlada Federacije BiH je smijenila dosadašnje rukovodstvo EPBiH, ali ta odluka stupa na snagu tek što je potvrdi Nadzorni odbor. A ovaj organ bi se trebao formirati tek na Skupštini dioničara EPBiH zakazanoj za 22. august. A rudari se do tada moraju snaliziti kao znaju i umiju da bi oni i njihove porodice preživjele.

– Neće ova uprava EPBiH isplatiti plaću kada bi zenički rudari počeli crkavati od gladi, niti kad bi se zapalili u krugu rudnika. Dosadašnje rukovodstvo EPBiH kaže kako bi isplata plaće bila nezakonita, a javno ih pitam kako su onda pod istim principima ustanovljenim sporazumom od 3. jula osigurali novac za naš majski lični dohodak. A u tom sporazumu jasno je naznačeno da se isplata plaće odnosi i na juni – tvrdi Avdić.

Rudnik od 27. jula i privremene odluke direktora Mensura Hukića ne radi.

– Da, već 15 dana nema proizvodnje. Više od 500 rudara je na nekoj vrsti čekanja. Nakon što Nadzorni odbor EPBiH potvrdi odluku Vlade FBiH o smjeni i imenovanju uprave ovog javnog preduzeća, Sindikat RMU Zenica će direktoru rudnika dostaviti zahtjev za stavljanje van snage Odluke o privremenom prekidu rada u RMU Zenica – objašnjava Avdić.

S obzirom da proizvodnje u rudniku neće biti skoro cijeli august, problem u vezi isplate plaće mogao bi uslijediti i u septembru.

– Direktor je donio odluku da se za svaki dan koji je obuhvaćen odlukom o privremenom prekidu proizvodnje rudarima plati po 28 KM. Mi ćemo provjeriti je li to zakonito, je li to u skladu s kolektivnim ugovorom koji se svakako krši. Nismo dobili regres za prošlu godinu, tek nam je isplaćeno po 100 KM. Ne znam kako preživljavamo… – ističe Avdić.

Pokušali smo saznati i drugu stranu priče, ali se Andelijin nasljednik Sanel Buljubašić nije javljao na naše pozive. Istovremeno, svaki put kada smo htjeli stupiti u kontakt s direktorom RMU Zenica Hukićem rečeno nam je da se nalazi na sastanku.

Faktor

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU