Nesigurnost pred ljeto/ Preko 80% žena osjeća pritisak da smršave

Kako je ljeto pred vratima, pripadnice ljepšeg spola sve više osjećaju pritisak da smršave i izgube višak kilograma. Novo istraživanje pokazalo je koliko nesigurnosti ženama uzrokuje ljeto te koliko im pada samopouzdanje, prenosi klix.ba

Pritisak da smršave prije ljeta osjeća čak 82 posto žena, a njih 68 posto odreklo bi se seksa na mjesec dana, pa čak i više, ako bi zauzvrat postigle svoj idealni izgled, otkrilo je istraživanje engleskog časopisa Shape, piše Daily Mail.

Oko 50 posto žena mrzi svoj stomak, dok je 29 posto žena najviše nesigurno zbog svojih bedara. Većina žena vježba tokom proljetnih mjeseci kako bi imale više samopouzdanja na plaži, a 47 posto njih priznaje da najviše rade trbušnjake i druge vježbe za struk.

Zahvaljujući popularnosti društvenih mreža, nošenje bikinija može izazvati nelagodu, a žene koje osjećaju pritisak da smršave, velikim dijelom za to krive Facebook. Oko 90 posto žena nikad ne bi lajkalo fotografiju sebe u bikiniju na kojoj su označene, a čak 44 posto žena pitalo bi prijatelje da izbrišu njihovu oznaku ili fotografiju s društvenih mreža.

Polovica žena priznaje kako se u kupaćem kostimu najugodnije osjeća ispred svojih prijateljica ili partnera, dok se 18 posto njih dobro osjeća i u muškom društvu. Manje od 10 posto žena osjeća se privlačno među nepoznatim ljudima. Oko 60 posto žena redovno odlazi na dijetu prije ljetne sezone, od kojih 53 posto smanjuje unos kalorija, 22 posto ih se odriče ugljikohidrata, a njih 15 posto odluči se za alternativna rješenja.

Najveća zabrinutost je skidanje posljednjih pet kilograma prije odlaska na plažu, koja muči 79 posto žena. U današnjoj kulturi koja slavi fizičku privlačnost, popularno je mišljenje da samo mišićava, tonirana i tijela bez dlačica mogu dobro izgledati u bikiniju, što u mnogim ženama izaziva nesigurnosti i komplekse.

Izvor: Klix.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU