NIJE EMIR, A NIJE NI MUSLIMAN: Ovo je prava istina o Kusturicinom imenu i porijeklu

Jedan od najvećih regionalnih filmskih redatilja, Emir Kusturica, danas slavi 69. rođendan.

Kusturica pripada starom kovu, a rođen je 1954. godine u Sarajevu. Studirao je u Pragu, a u rodnom gradu radio je do 1988. godine, nakon čega je otišao u SAD.

Ono što je posebno zanimljivo je to da je Kusturica 2015. godine promijenio vjeru, kada se krstio u pravoslavnom manastiru Savina, nedaleko od Herceg Novog. Unatoč tome što ga i danas zovu Emir, budući da je stekao veliku slavu pod tim imenom, službeno je promijenio ime i postao Nemanja.

Međutim, Emir je objasnio da je njegov otac Murat Kusturica bio ateista i da se uvijek izjašnjavao kao Srbin.

-Moja porodica djelomično je preobraćena u islam, ali je i dalje prakticirala pravoslavlje. Niko u mojoj porodici nije ispovijedao islam. Ja nisam preobraćen, ja sam samo kršten. Moja predviđanja su da smo mi kršćani na ivici istrebljenja. Kada sam kršten, kršćanstvo nije bilo u dobroj poziciji, ali pošto vjerujem u kulturu, vjerujem i u Boga. Vjerujem da se on javlja kroz kulturu – objasnio je Kusturica jednom prilikom za medije.

Ipak, priznao je da su mu preci 250 godina bili muslimani, ali su prije toga bili pravoslavni kršćani. On je dodao da su morali prihvatiti islam kako bi preživjeli, jer su u to vrijeme Turci vladali ovim prostorima. Do tog saznanja došao je proučavajući razne knjige, a utvrdio je da je njegova porodica srpska i da mu je stoga vrlo važno kada umre da se zna ko je bio. Po rođenju je stekao državljanstvo BiH, a osim toga ima državljanstvo Srbije i Francuske.

The post NIJE EMIR, A NIJE NI MUSLIMAN: Ovo je prava istina o Kusturicinom imenu i porijeklu appeared first on Express.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU