Njemačka bilježi gubitak od 250 milijardi eura

Pandemija korone će Nijemce vjerojatno stajati preko 50 milijardi eura samo u prvom kvartalu 2021. godine. To se zasniva na proračunima Instituta za njemačko gospodarstvo (IW). Ukupna šteta je puno veća, javlja DW.

Ukupan gubitak njemačke države i građana zbog pandemije korone do sada je iznosio oko 250 milijardi eura, izračunao je Institut njemačkoga gospodarstva u Kölnu (IW) točno godinu dana nakon prvog lockdowna koji je počeo 14. ožujka 2020. Do sada je više od 16.000 tvrtki proglasilo bankrot, a tu je još i 5.000 takozvanih zombi-kompanija koje su bez izgleda za preživljavanje. Osnova za izračunavanje je modeliranje poslovnog razvoja u svijetu bez korone i usporedba sa stvarnim stanjem.

„Korona-kriza je bila i još uvijek je ogroman šok za njemačko gospodarstvo”, kaže direktor Instituta Michael Hüther. „Paketi pomoći savezne vlade i naknada za skraćeno radno vrijeme spriječili su još gore posljedice, ali nisu sve tvrtke mogle svladati ovu tešku fazu. “Nadamo se da će se stopa cijepljenja povećati tako da tvrtke konačno ponovo mogu planirati i s više samopouzdanja gledati u budućnost”, rekao je Hüther.

Zatvoreni dućani, poremećeni lanci opskrbe, milijuni ljudi na skraćenom radu: pandemija je do temelja potresla gotovo sva područja gospodarstva, a posebno su dugotrajni lockdowni imali negativan utjecaj na tvrtke.

Šok u prvom kvartalu 2020

U prvom tromjesečju 2020. godine, prema izračunima IW-a, bruto domaći proizvod je relativno blago pao. Zatim je uslijedio šok u drugom kvartalu: prognozirani BDP bez korone u tom razdoblju bio bi oko 850 milijardi eura, a zapravo je bio oko 100 milijardi eura manji. U trećem kvartalu, posebno u ljetnim mjesecima, razlika je ponovo znatno smanjena, ali nije u potpunosti nestala. Ponovnim lockdownom od kraja 2020. godine, su se gubici ponovo povećali. Prema navodima kelnskog instituta, pandemija će vjerojatno koštati više od 50 milijardi eura samo u prvom kvartalu 2021. godine.

Mnoge tvrtke nisu mogle izdržati krizu usprkos odgađanju proglašenja insolventnosti i državnoj pomoći: oko 16.300 poduzeća bankrotiralo je 2020. godine. A tom broju treba dodati još oko 5.000 takozvanih zombi-kompanija koje, usprkos pomoći, jedva da imaju izgleda za preživljavanje.

Fenix-magazin/MD/DW

Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU