5 C
Sarajevo
Utorak, 30 studenoga, 2021
Još

  Nijedna djevojčica nije rođena u tri mjeseca, sud pokrenuo istragu

  ()

  Istraga o izvršavanju pobačaja s ciljem odabira spola djeteta pokrenuta je u jednom distriktu na sjeveru Indije nakon što su vladini podaci pokazali da niti jedno od 216 djece koje je rođeno u 132 sela u posljedja tri mjeseca nije bilo djevojčica.

  Vlasti u Uttarkashiju, u državi Uttarakhand, saopćili su da su zvanični podaci alarmantni i sumnjaju na široko raspostranjen ženski feticid, piše britanski The Independent.

  Indija je zakonom zabranila abortuse s ciljem spolne selekcije još 1994. godine, ali je ova praksa postala uobičajena u zemlji u kojoj roditelji tradicionalno mušku djecu smatraju hraniteljima porodice, a žensku skupom obavezom.

  Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, u Indiji je bilo samo 943 žene na 1000 muškaraca.

  Ashish Chauhan, lokalni sudija, kazao je da je stopa rođene ženske djece bila sumnjiva i da oni smatraju da je u pitanju ženski feticid.

  Ova 132 sela, gdje niti jedno žensko dijete nije rođeno u posljednja tri mjeseca, označeni su “crvenom zonom” što znači da će se tokom detaljnije obrade podataka posebna pažnja obraćati na njih.

  Roditelji koji se budu sumnjičili za feticid morat će snositi pravne posljedice.

  Prošle godine, indijska vlada uradila je izvještaj u kojem zaključuje da državi nedostaje 63 miliona žena zbog prednosti koju daju muškoj djeci.

  – Ovo je problem indijskog društva i mi trebamo o ovome razmišljati i poduzeti konkretne korake kako bi se žene vidjele na bolji način u društvu – navodi se u izvještaju indijske vlade.

  U patrijahalnom indijskom društvu, muška djeca se smatraju budućim izdržavateljima i njegovateljima koji imaju obavezu da se brinu za roditelji kada ostare.

  A kćerke se smatraju skupim troškom jer su roditelji često pod pritiskom da isplate miraz pri udaji, uprkos tome što je ovaj običaj zabranjen još 1961. godine.

  Prošle godine, policija je pronašla 19 pobačenih ženskih fetusa u blizini države Maharashtra. Oni su pronađeni tokom policijske istrage protiv žene koja je ilegalno izvršila abortus.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO