Njemačka je uz Bosnace i u ovim teškim trenucima

Njemački državni ministar za evropske poslove Mihael Rot (Michael Roth) nakon videorazgovora s ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković poslao je danas podršku Bosni i Hercegovini, kazavši da ta država neće zaboraviti BiH ni tokom pandemije novog koronavirusa koja nije nikoga zaobišla.

Pozvao je na zajedništvo, što je od krucijalne važnosti, i to ne samo unutar granica Evropske unije nego je potrebno pomoći i partnerima na zapadnom Balkanu te da se pošalje jasan signal podrške i solidarnosti.

Izrazio je zadovoljstvo što političke stranke zajednički djeluju u odgovoru na pandemiju i na taj način pokazuju da postoje centralna pitanja gdje su važni sloga i jedinstvo kao i timski rad, posebno jer to nije samo po sebi razumljivo u BiH.

Preuzmite odgovornost za zemlju, a ovo jedinstvo koje se sada pokazuje prenesite u političku svakodnevicu u BiH. U živim demokratijama neslaganja su normalna, ali kada je riječ o važnim društvenim pitanjima, potreban je politički dogovor – pojasnio je Rot.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković podsjetila je da su svi zabrinutosti u borbi protiv pandemije koronavirusa, dodajući da su nadležne institucije i Koordinacijsko tijela na nivou države djelovali s konkretnim mjerama te su rezultati veoma dobri.

Sagovornici su podsjetili na potrebu implementacije 14 prioriteta koje je BiH postavila Evropska komisija te je Turković ocijenila da bi se time pokazalo da je BiH kredibilan partner za početak pregovora.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU