Nokti mogu upozoriti na zdravstvene probleme: Na ovo obratite pažnju

Nokti su mnogo više od „pločice“ za bojenje i ukrašavanje cirkonima. Njihov oblik, tekstura i boja mogu biti dobar pokazatelj zdravlja pa ih je, s vremena na vrijeme, dobro prekontrolisati.

Neke promjene mogu biti bezopasne, ali neke mogu upućivati na hronične i ozbiljne zdravstvene probleme, navode dermatolozi Američke akademije dermatologije.

Na ovih devet promjena trebate obratiti pažnju:

Žuti nokti

Žuta boja se najčešće povezuje sa starenjem, učestalim korištenjem laka za nokte ili akrilnim noktima. Pušenje također može ostaviti žućkastu nijansu na noktima. Ako su, uz žutilo, nokti i zadebljani i lako pucaju, možda je riječ o gljivičnoj infekciji. Puno rjeđe žuti nokti mogu biti povezani s problemima sa štitnjačom, dijabetesom, psorijazom ili respiratornim bolestima.

Suhi, krhki i lomljivi nokti

U ovom slučaju, životni stil ima najveću ulogu, na primjer, koliko često koristite aceton, koliko ste izloženi sredstvima za čišćenje, plivate li u bazenu. No, krivac može biti i gljivična infekcija ili bolesti štitnjače. Lomljivi nokti mogu upućivati i na to da vašoj prehrani manjka vitamina, naročito A i C te biotina (vitamin B7).

Clubbing nokti

Pojam curling ili clubbing odnosi se na promjenu oblika nokta. Karakterišu ga natekli krajevi prstiju i nokti koji rastu zakrivljeno i zaobljeno prema dole. Takav izgled može biti znak manjka kisika u krvi i povezuje se s plućnim bolestima, a može upućivati i na bolesti jetre, bubrega, srca, upalnu bolest crijeva i HIV infekcije.

Bijele mrlje

One su najčešće rezultat traume nokta i nisu znak za uzbunu. Ako ne nestaju, mogu biti posljedica gljivične infekcije. Uzorci mogu biti i česta manikura, kao i nedostatak cinka, proteina i/ili kalcija.

Horizontalne brazde

Uzrok horizontalnih brazdi može biti trauma nokta ili niz ozbiljnih bolesti koje prati povišena temperatura, poput upale pluća. Osim toga, mogu biti povezane i sa psorijazom, dijabetesom, bolestima cirkulacije ili ozbiljnim nedostatkom cinka.
Druga vrsta horizontalnih diskoloracijskih linja, tzv. Mees’ linija upućuju na trovanje arsenom, Hodgkinovu bolest te još neke teške bolesti i trovanja.

Okomite brazde

Okomite linije uobičajen su znak starenja i nisu razlog za brigu. Ipak, u nekim se slučajevima mogu pojaviti zbog manjka prvenstveno vitamina B12 i magnezija.

Nokti koji se uvijaju ka gore

Nokti koji se na krajevima uvijaju prema gore, poprimajući oblik kašičice, mogu odavati nedostatak željeza, upućujući na anemiju ili pak hemokromatozu (povišeno željezo u krvi), a mogu upozoravati i na srčane bolesti ili hipotireoidizam.

Pitting

Nokti koji su istačkani brojnim rupicama ili jamicama česti su kod osoba koje imaju psorijazu, ali se mogu povezati i s bolešću vezivnog tkiva ili alopecijom (autoimunom bolesti koja uzrokuje opadanje kose).

Tamne mrlje

Ako nisu posljedica traume, crne linije ili mrlje na noktima zahtijevaju hitan posjet ljekaru jer može biti riječ o melanom.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU