Nova inačica ChatGPT-a: Sposobna za flertovanje i podučavanje matematike korisnicima

Kompanija OpenAI je objavila najnoviju verziju tehnologije na kojoj se bazira njen AI chatbot ChatGPT. Nova tehnologija nazvana je GPT-4o i biće dostupna svim korisnicima ChatGPT-a, uključujući i one koji nisu pretplatnici. Ovaj model je brži od prethodnih i programiran je da odgovara na pitanja na zanimljiv način, ponekad čak i flirtujući.

Nova verzija omogućava čitanje i “razgovor” o fotografijama, prevod teksta sa različitih jezika, prepoznavanje emocija iz vizuelnih izraza i ima memoriju za “pamćenje” prethodnih interakcija. Takođe, chatbot se sada može prekinuti i ima poboljšan konverzacijski ritam bez kašnjenja između postavljenog pitanja i dobijanja odgovora.

Tokom live demonstracije korištenjem glasovne verzije modela GPT-4o, pružene su korisne smjernice o rješavanju jednostavne jednačine napisane na papiru umjesto da je direktno riješio. Model je analizirao kompjuterski kod, prevodio tekst sa italijanskog i engleskog jezika te interpretirao emocije na selfie fotografiji nasmejanog muškarca.

Koristeći topli američki ženski glas, model je srdačno pozdravio korisnike i pitao ih kako su. Kada je dobio kompliment, odgovorio je “prestani, postidjeću se”.

Međutim, tehnologija nije besprijekorna. U jednom trenutku model je zamijenio nasmijanog muškarca sa drvenom površinom i počeo rješavati jednačinu koja mu nije bila prikazana. Ovo nam nenamjerno pokazuje da ima još prostora za ispravljanje grešaka i halucinacija, koji čine chatbotove nepouzdanim i potencijalno nesigurnim.

Ipak, ova nova verzija ChatGPT-a nas vodi u smjeru u kojem ide OpenAI i moguće je da će postati sljedeća generacija AI digitalnog asistenta, nešto poput “turbo verzije” asistenta poput Siri ili Google asistenta. Iako ima nekih nedostataka, u globalu se čini da je OpenAI korak ispred konkurencije.

The post Nova verzija ChatGPT-a može flertovati i podučavati korisnike matematike appeared first on Noob.ba.
Izvor: ( www.noob.ba / TNTPortal.ba )

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU