Nova istočna i Južna interkonekcija: Kuda tačno idu, ko bi upravljao, šta traži HDZ, zašto je Dodikov projekt opasan

Gasovod “Južna interkonekcija BiH i Hrvatska” projekat je koji bi Bosni i Hercegovini omogućio novu rutu dovoda plina, od LNG terminala na otoku Krku, kako više ne bi bila ovisna o ruskom plinu, jedinom kojim se sada snabdijeva preko Zvornika.

Plinovod je trebao biti završen do kraja ove godine, ali smo već sada u zakašnjenju dvije godine. Glavnog projekta nema iako je trebao biti završen do 1. oktobra 2021. godine, a nije usvojen ni zakon o Južnoj interkonekciji u Parlamentu FBiH. Njega je aktuelna Vlada FBiH povukla iz procedure.

Posljedica ovog kašnjenja je da je projekat Nove istočne interkonekcije, kojeg “gura” Milorad Dodik, lider SNSD-a i sadašnji predsjednik RS-a, sustigao projekat Južne interkonekcije. Ako ovaj novi istočni gasovod bude urađen prije južnog, mogu se očekivati i ucjene RS-a.

Južna interkonekcija ide od Zagvozda u Hrvatskoj do Imotskog, zatim ide na granicu sa BiH, Posušje, Tomislavgrad, Šuicu, Kupres, Bugojno, Novi Travnik/Travnik s odvojkom za Mostar. Vlada FBiH je amandmanima na predloženi zakon o Južnoj interkonekciji, koji su postali njegov sastavni dio, predvidjela potom i odvojke za Gornji Vakuf i Jajce.

nova istočna i južna interkonekcija: kuda tačno idu, ko bi upravljao, šta traži hdz, zašto je dodikov projekt opasan

HDZ je amandmanima tražio i pravac Posušje-Široki Brijeg-Mostar i odvojke prema Livnu, Gornjem Vakufu-Uskoplju i Jajcu. HDZ je tražio i da BH-Gas više ne bude nosioc projekta već da to bude novo preduzeće “Južna plinska interkonekcija” d.o.o Mostar. Zapadnohercegovački kanton je prošle godine i osnovao takvo preduzeće.
Stvar se zakomplicirala i stala.

ZHK osnovao svoje preduzeće Plinovod južna interkonekcija: Pravi se pandan BH Gasu, nož u leđa strateškom projektu

Postojeći gasovod preko kojeg sada dobijamo gas ide od Loznice na granici sa Srbijom i Zvornika do Kladnja i Sarajeva, i dalje do Visokog, Zenice i Travnika.
Kako bi plin koji ide Južnom interkonekcijom efikasno stizao do Sarajeva, kao najvećeg potrošača, potrebno je zamijeniti cijevi od Zenice do Sarajeva jer su postojeće stare 40 godina. Ni to još nije urađeno, a trebalo je već biti završeno.

nova istočna i južna interkonekcija: kuda tačno idu, ko bi upravljao, šta traži hdz, zašto je dodikov projekt opasan

Bečarević: Istočna interkonecija Dodiku treba zbog Putina i kredita, što je južna strateški značajna za HNS

Nova istočna interkonekcija bi išla od granice Srbije sa BiH, preko Bijeljine, Brčkog, Modriče, Dervente, Prnjavora, pa na Banja Luku, Prijedor do Bosanskog Novog. To bi također bio ruski gas, isti kao onaj koji sada dobijamo od Zvornika.

No postoji dio izgrađenog gasovoda od Zvornika prema Bijeljini i plan da se spoji sa Bijeljinom tako da bi ruski gas, koji sada stiže od Zvornika do Sarajeva, stizao i preko Nove istočne interkonekcije, odnosno od Bijeljine do Zvornika i dalje opet ka Sarajevu.

Time bi isti gas, ruski, stizao u FBiH na dva ulaza, preko postojećeg kod Zvornika i novog preko Nove istočne interkonekcije, a još nema onog trećeg, neovisnog o ruskom plinu i RS-u, preko Južne interkonekcije.

nova istočna i južna interkonekcija: kuda tačno idu, ko bi upravljao, šta traži hdz, zašto je dodikov projekt opasan

Kada je u pitanju upravljanje gasovodom, kod Južne interkonekcije bi od granice BiH do Novog Travnika/Travnika upravljao onaj ko bude investitor. To je trebao biti BH Gas, a ako se udovolji zahtjevima HDZ-a, to bi bilo novo preduzeće.

Postojećim gasovodom od granice BiH do Zvornika upravlja Gas promet Istočno Sarajevo, od Zvornika do Kladnja Sarajevo-gas Istočno Sarajevo, a ostalo BH Gas.

Gasovodom Nova istočna interkonekcija trebalo bi upravljati preduzeće Gas-Res iz entiteta Republika Srpska.

Što se tiče cijena, stručnjaci napominju da veleprodajne cijene utvrđuje trgovac i ono je slobodno. Distributivne cijene, one konačne koje bi plaćali građani, treba da utvrđuje regulator. Za Južnu interkonekciju bi trebalo da to bude FERK koji bi se prethodno trebao tranformirati. U RS-u je to Gas-Res.

Faktor

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU