Nova koncertna sezona Sarajevske filharmonije

Koncertom koji će biti održan u subotu, 21. septembra, Sarajevska filharmonija otvara novu 2019/2020. koncertnu sezonu.

Taj svečani koncert zasigurno će publici pružiti jedinstveni ugođaj. Naime, na programu će, pored Polovjeckih plesova iz opere Knez Igor Aleksandra Borodina, biti izvedeno jedinstveno djelo Nikolaja Rimskog-Korsakova, simfonijska svita Šeherazada op. 35.

Ta opsežna simfonijska svita, jedno od najpoznatijih djela tog ruskog romantičara, inspirirano je legendom o perzijskoj kraljici i pripovjedačici priča iz popularne zbirke Hiljadu i jedna noć. Često je prisutna na svjetskim koncertnim podijima i snimkama i jedno je od onih djela koja ne izostaju na redovnom repertoaru svih simfonijskih orkestara.

Okosnicu Šeherezadinih pripovjednih noći vjerovatno svi znaju. Kroz vrijeme i mnogobrojna izvođenja  postali su poznati i muzički prizori te svite sa svim opsežnim i zahtjevnim dionicima velikog znalca orkestracije, Rimski-Korsakova. Tako će do izražaja morati doći iznimna priprema i trud cjelokupnog orkestra, a naročito njegovih solista na oboi, flauti, violončelu i fagotu. Zavodljivu Šeherazadinu priču donijet će violinskom dionicom gost koncert majstor Orest Shourgot.

Orkestar predvodi, sarajevskoj publici znan, maestro Ivo Lipanović iz Hrvatske.

Ulaznice su dostupne na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo svaki radni dan od 09.00 do 11.30 i 15.30 – 19.30 sati.

federalna.ba/Fena

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU