Nove zapovijedi Kriznog stožera HNŽ-a

Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije na današnjem sastanku donio je nove zapovijedi s ciljem sprječavanja i ranog otkrivanja slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom, dok će se o današnjim zapovijedima Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, županijski stožer očitovati najkasnije do petka.

Iz Stožera su naglasili kako se procedure nadzora putnika u međunarodnom prometu kao odgovor na pojavu novog koronavirusa (COVID- 19), a koje su se primjenjivale prema svim putnicima koji dolaze s područja NR Kine, Italije, Južne Koreje i Irana, od sada primjenjuju na sve putnike koji dolaze iz Francuske, Njemačke i Španjolske.

Građani Hercegovačko-neretvanske županije koji dolaze iz tih zemalja također su obvezni javiti se svom izabranom obiteljskom liječniku radi izdavanja rješenja o obvezi izolacije u trajanju od 14 dana.

Županijskom i gradskim/općinskim sanitarnim inspektorima naloženo je da svim stranim državljanima sa stalnim ili privremenim boravkom u BiH koji ulaze u Hercegovačko-neretvansku županiju iz tih zemalja propišu mjere ograničavanja kretanja na razdoblje od 14 dana.

Preporučuje se građanima BiH i stranim državljanima sa stalnim ili privremenim boravkom u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, da ne putuju u navedene zemlje, odnosno NR Kinu, Italiju, Južnu Koreju i Iran, Francusku, Njemačku i Španjolsku.

Zapovijed Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ kojom se nalaže da se u zdravstvenim ustanovama na području HNŽ-a obustave redoviti specijalističko-konzultativni pregledi, a neophodni specijalističko-konzultativni pregledi obavljaju po procjeni specijalista, odnosi se na sve zdravstvene ustanove bez obzira na oblik vlasništva, kao i nositelje privatne prakse u HNŽ-u.

Također, prijevoznicima se nalaže da pri prelasku granice koriste granične prijelaze na kojima se stalno nalaze federalni granični sanitarni inspektori, kao što su granični prijelazi GP Bijača, GP Gorica, GP Kamensko – Livno, GP Izačić, GP Orašje, te GP Šamac- Domaljevac. Vozači koji voze na dnevnoj bazi u zahvaćena područja koronavirusom po dolasku u Hercegovačko-neretvansku županiju moraju biti u izolaciji do dolaska na sljedeći prijevoz, te su po povratku ponovno dužni podvrgnuti se izolaciji.

Slijedom navedenog, preporuča se svim prijevoznicima i drugim gospodarskim subjektima da ne odlaze u tu zemlju kako ne bi bili izloženi ograničenjima u prometu. Ako odlazak ne mogu odgoditi, važno je napomenuti da su poslodavci, poglavito poslodavci u djelatnosti prijevoza, dužni osigurati provedbu preventivnih mjera, dostupnost osobne zaštitne opreme, dezinfekcijskih gelova i sredstava za održavanje higijene ruku i kabine vozila.

Također, neophodno je da se vozači telefonski jave svom obiteljskom liječniku, odnosno higijensko-epidemiološkoj službi nadležnog doma zdravlja odmah po dolasku iz epidemiološki ugroženih zemalja koji će ih uputiti o daljnjem postupanju.

Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ-a dužno je naložiti svim hotelima, hostelima i vlasnicima privatnih apartmana-iznajmljivačima da registriraju dolaske gostiju-turista iz ugroženih zemalja NR Kine, Italije, Južne Koreje i Irana, Francuske, Njemačke i Španije koji su posljednjih sedam do 14 dana boravili u ovim zemljama, te da kontaktiraju odmah nadležnog epidemiologa Zavoda za javno zdravstvo županije.

Pored toga, zabranjuje se i obavljanje praktične nastave (prakse) u zdravstvenim ustanovama na području HNŽ-a.

Javnost se upozorava da neprovođenje naloženih mjera radi sprječavanja širenja novog koronavirusa, podliježe prekršajnoj odgovornosti, jer je prema odredbama Kaznenog zakona Federacije BiH utvrđeno kazneno djelo “prenošenja zarazne bolesti”.

Naime, ovom odredbom decidno je regulirano da tko ne postupi po propisima ili naredbama kojima nadležno tijelo zdravstvene službe određuje preglede, dezinfekciju, odvajanje bolesnika ili drugu mjeru za suzbijanje ili sprječavanje zarazne bolesti kod ljudi, pa zbog toga dođe do opasnosti od širenja zarazne bolesti i do opasnosti prenošenja zarazne bolesti na ljude, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

Osobe nad kojima se provode mjere s ciljem sprječavanja i ranog otkrivanja slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom (COVID-19) obvezne su striktno se pridržavati propisanih mjera, jer će se u protivnom protiv njih pokrenuti prekršajni, odnosno kazneni postupci, upozorili su iz Kriznog stožera HNŽ-a.

Kako su naglasili, svi koji imaju informacije da se pojedine osobe ne pridržavaju propisanih mjera dužni su obavijestiti nadležne epidemiologe ili nadležne sanitarne inspektore, odnosno Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ.

FENA

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU