Novi protesti Palestinca protiv američkog plana za Bliski istok

 Hiljade Palestinaca demonstriralo je u utorak širom okupirane Zapadne obale i pojasa Gaze protiv bliskoistočnog mirovnog plana američke administracije.

Oko 3.000 ljudi je protestiralo u Nablusu na sjeveru Zapadne obale, dok su ih deseci prisustvovali demonstracijama u Ramallahu i Hebronu, javio je dopisnik AFP-a.

SAD će uputiti prijedloge za poboljšanje palestinske ekonomije na konferenciji u Bahreinu, koja će biti otvorena tokom dana i koja ima za cilj otvoriti put ka miru između Izralaca i  Palestinaca.

Palestinci, međutim, bojkotuju taj skup, optužujući administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa da je previše pristrasna prema Izraelu.

Iako bi konferencija u Bahreinu trebala da se bavi ekonomskim aspektima Trumpovog dugo vremena odgađanog mirovnog plana, objava njegovih mnogo spornijih politički prijedloga najvjerovatnije će biti odgođena do održavanja izraelskih parlamentarnih izbora u  septembru.

Pod vodstvom Trumpovog savjetnika i zeta Jareda Kushnera, američka inicijtiva “Mirom do napretka” predviđa ulaganja od 50 milijardi dolara u palestinske teritorije i susjedne arapske zemlje tokon narednih deset godina.

Palestinci su danas odbacili američku incijativu, optužujući SAD i Izrel da ih pokušavaju odvratiti od njihovih nastojanja za nezavisnom državom.

– Takve agresivne kampanje u cilju privoljavanja palestinskog čelništva da prihvati diktate, prijetnje i tiraniju SAD-a i Izraela osuđene su na neuspjeh – izjavio je Saeb Erakat, generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

– Naša pozicija je jasna – mi nećemo pristati na kompromise u stvaranju trajnog, sveobuhvatnog i održivog političkog rješenja – izjavio je Erakat, prenosi  AFP.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU