NOVI UDAR NA DŽEPOVE GRAĐANA? / Najavljeno poskupljenje brašna

Ukidanje ovogodišnje premije za pšenicu u Republici Srpskoj imat će za posljedicu poskupljenje brašna, a samim tim i hljeba, upozoravaju poljoprivrednici. Međutim, pekari su drugačijeg stava. Kažu, poskupljenja neće biti, javlja BHRT.

Da li je u najavi novi udar na džepove građana?

“Ako ne dobijemo podsticaje, poskupjet će brašno, a samim tim i hljeb”, upozoravaju poljoprivrednici u Republici Srpskoj. Nezadovoljni su potezom resornog ministarstva koje je ukinulo ovogodišnju premiju za pšenicu od pet feninga po kilogramu.

“Imamo negdje oko 1.500 tona pšenice na lageru, još je nismo prodali. Debeo minus ove godine, nije nikakvo čudo što ljudi prestaju to da rade”, kaže Boško Radić, poljoprivrednik iz Bijeljine.

Međutim, pekari tvrde suprotno.

Radenko Pelemiš, predsjednik Udruženja pekara regije Bijeljina, ističe da se 90 posto potreba pekarske industrije uvozi iz okruženja i okoline.

“Uzimajući u obzir da je pšenica dobro rodila i da je dobro iznijela, ne očekujemo neka poskupljenja i promjene cijena u narednom periodu”, kaže Pelemiš.

Poskupljenje ne očekuju ni zaštitnici prava potrošača jer, kažu, za to nema osnova.

“Ne bi se to sigurno trebalo desiti jer nova pšenica je u julu požnjevena, starih zaliha još uvijek ima, mislim da nije realno da neko najavljuje poskupljenja”, kaže Gordana Bulić, predsjednica Udruženja “Klub potrošača” Tuzla.

Ministarstvo poljoprivrede od svog stava ne odustaje. Objašnjavaju da su poljoprivrednici na ime premija ove godine dobili 6,3 miliona KM.

“Od toga je negdje oko tri miliona za premiju za pšenicu roda 2018. godine. To je isplaćeno u ovoj godini, a osim toga isplaćeno je dodatno tri i nešto miliona za mjeru od 200 maraka po hektaru”, rekao je Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske.

S poskupljenjem ili bez njega, štetu trpe građani.

Iako pekari tvrde da cijena nije korigovana, vekna hljeba je sve manja i manja. Od nekadašnjeg kilograma, standardna težina vekne došla je na 600 grama.

(Fokus.ba)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU