Novi Zeland ponovo otvara granice, karantin sedam umjesto 14 dana

Novi Zeland je u četvrtak predstavio planove za privremeno ponovno otvaranje svojih granica usred sve većeg pritiska Novozelanđana u inozemstvu zbog najstrožih svjetskih ograničenja putovanja u njihovoj zemlji tokom pandemije.

Resorni ministar za covid mjere Chris Hipkins rekao je da će se iz nekoliko malih pacifičkih ostrvskih država od sljedećeg mjeseca moći putovati bez karantine i da će otvaranje za putnike iz drugih zemalja s niskim rizikom razmatrati početkom sljedeće godine, prenosi AFP.

Hipkins je također rekao da će trajanje karantina od 14 dana u hotelima, a koji je trenutno obavezan za sve inostrane dolaske, u novembru biti skraćeno na sedam dana  i na kraju zamijenjeno kućnom izolacijom.

Rekao je da je granica ranije služila kao bedem novozelandskog odgovora na virus, ali izbijanje varijante Delta u Aucklandu značilo je da se većina novih slučajeva sada pojavljuje u zajednici.

“Također smo vrlo svjesni pritiska koji se stvara na granici dok se svijet počinje ponovno povezivati, i sve većeg broja Novozelanđana ovdje i u inozemstvu koji se žele povezati sa svojim najmilijima”, rekao je ministar.

Novi Zeland je zabilježio samo 28 smrtnih slučajeva od Covida-19 u populaciji od pet miliona ljudi, a njegovi stanovnici su tokom većeg dijela pandemije uživali u gotovo normalnom kućnom životu.

Deseci hiljada Novozelanđana u inostranstvu traže da online rezerviraju 4.000 dostupnih karantinskih soba.

Lokalni mediji redovno prenose izvještaje o Novozelanđanima koji ne mogu posjetiti teško bolesnu i umiruću rodbinu ili se suočavaju s porodičnom krizom zbog  karantina.

Hipkins je rekao da će se promjenama osloboditi više soba za karantin, a cilj je krenuti prema kućnoj izolaciji u prva tri mjeseca 2022., nakon što 90 posto stanovništva Novog Zelanda bude potpuno vakcinisano.

Fena

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU