Novina ZOI u Pekingu, bob jednosjed ili monobob

Ko je rekao da bob može biti samo timski sport? Po prvi put, Zimske olimpijske igre će biti domaćin takmičenja u bobu jednosjedu ili monobobu – individualnom događaju ekskluzivnom za sportistkinje u Pekingu 2022.

Nazvan po grčkoj riječi monos (samac), monobob će povećati učešće žena u olimpijskom bobu, pridruživši se konkurenciji dvosjeda za žene. Muškarci već imaju dva događaja: četvorosjed i dvosjed.

Takmičenje je bilo dio programa Zimskih olimpijskih igara mladih (YOG) u Lilehameru 2016. i Lozani 2020. uz učešće oba pola.

Dok takmičari u bobu dijele između sebe uloge guranja, vožnje i kočenja, monobob takmičari moraju sve sami u bob sankama teškim najmanje 162 kilograma.

“Ponekad se osjetim usamljeno. Bob je težak skoro isto kao i bob dvosjed i treba vam neko da vam pomogne da ih nosite”, kaže dvostruka olimpijka Jazmin Fenlator-Viktorian sa Jamajke.

Ipak, uslovi i izazov su isti za sve.

“Način na koji je monobob postavljen je takav da vas kao sportistu i vozača stavlja pred pravi test. Pobjeda se ne svodi na to koliko skupu i vrhunsku opremu imate. Svi imamo iste sanke. Možemo vidjeti ko je na vrhu”, kazala je Kanađanka Sintija Apija i dodaje:

“Zo što sam sama u bobu za mene nije teret. Ako uradiš nešto loše ili dobro znaš ko je odgovoran za to”.

Žene su počele da se takmiče u Olimpijskom bobu u Solt Lejk Sitiju 2002. Dvadeset godina kasnije, monobob je sportistkinjama u pružio novu šansu da se bore za toliko željena olimpijska odličja.

Kejli Hemfric iz SAD je jedna od najuspješnijih sportistkinja u bobu i veliki zagovornik ženskog predstavljanja u sportu, pozdravila je novi događaj. “Sjajno je znati da žene imaju više šansi da osvoje medalje, a osvojiti prvo ikada (Svjetsko prvenstvo) je bila samo mala trešnja na vrhu”, rekla je Hemfrizova i dodala da jedva čeka da počne takmičenje u Pekingu:

“Naporno sam radila da bih mogla pobijediti u oba takmičenja (monobob i dvosjed za žene).” (BHRT)

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU