NUTRICIONISTI PREPORUČUJU Naučno je dokazano da losos smanjuje holesterol

Istraživači sa Univerziteta Kolorado vjeruju da su otkrili najmanje četiri jedinjenja u ribi za koja kažu da mogu da smanje nivo lošeg holesterola.

Nova studija, objavljena u Journal of Nutrition, pokazala je da jedenjem lososa možete unijeti najmanje 30 metabolita – supstanci koje se formiraju tokom varenja ili drugih hemijskih procesa.

Naučnici sa Univerziteta Kolorado nedavno su istakli otkriće četiri ključna jedinjenja u ribi koja imaju potencijal da smanje nivo lošeg holesterola, masne supstance odgovorne za oštećenje krvnih sudova i povećanje rizika od srčanog i moždanog udara.

Njihova nedavna studija istraživala je nutritivne efekte jedenja lososa i identifikovala najmanje 30 metaboličkih jedinjenja koja su rezultat varenja i drugih hemijskih reakcija.

Od ovih jedinjenja, četiri su pokazala značajne pozitivne efekte na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Za istraživanje je angažovan 41 učesnik između 30 i 69 godina koji su sledili mediteransku ishranu, obogaćenu ribom, nemasnim mesom, integralnim žitaricama i voćem i povrćem, prenosi b92.

SAVJET DOKTORA Četiri broja koja morate znati

Nakon dvije nedjelje konzumiranja lososa u ishrani, učesnicima su uzeti uzorci krvi i obavljeni drugi testovi kako bi se procijenilo stanje njihovog kardiovaskularnog sistema. Takođe je važno navesti da su učesnici bili gojazni ili gojazni, ali da nisu imali aktivna metabolička stanja kao što je dijabetes tipa 2.

Analizirajući uzorke hrane i krvi, istraživači su identifikovali 508 jedinstvenih jedinjenja prisutnih samo u lososu. Od ovih jedinjenja, dva su već poznata po svojoj sposobnosti da snize holesterol i poboljšaju zdravlje srca.

Učesnici sa višim nivoima ovih jedinjenja u krvi pokazali su značajno smanjenje ukupnog holesterola, holesterola lipoproteina niske gustine, triglicerida i apolipoproteina B, što je važan pokazatelj srčanih oboljenja.

Ljekari otkrivaju dva najčešća uzroka erektilne disfunkcije

Osim toga, istraživanje je ukazalo na raznovrsnost vrsta lososa, pri čemu se divlji pacifički losos smatra najzdravijim zbog sadržaja omega-3 masnih kiselina koje potiču iz algi i planktona u ishrani ribe, piše Dejli mejl.

Mediteranska ishrana, obogaćena voćem, povrćem, integralnim žitaricama, mahunarkama, orašastim plodovima i maslinovim uljem, prepoznata je kao zlatni standard ishrane. Istraživanja su pokazala da prelazak sa tipične zapadnjačke ishrane na mediteransku može da produži očekivani životni vijek, a što se prije počne, rezultati su bolji.

BONUS VIDEO:

NUTRICIONISTI PREPORUČUJU Naučno je dokazano da losos smanjuje holesterol appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU