Obaveza crne kutije za sva nova vozila u EU od 7. jula

Od 7. jula sva nova vozila koja se prodaju u Evropskoj uniji moraju imati specijalni uređaj “Event Data Recorder” (EDR), koji bilježi određene podatke u vozilu prije, tokom i posle nesreće i može pomoći u analizi saobraćajnih nesreća.

Praveći analogiju sa sličnim uređajem (koji je inače narandžaste boje) u avionima već je odomaćen naziv “crna kutija”.

Uvođenje ovog EDR sistema “zakazano” je za 7. jula 2022. godine kada je Evropski parlament usvojio “General Safety Regulation” (GSR), opšta načela o bezbjednosti sa ciljem da do 2030. smanji broj poginulih u saobraćajnim nesrećama, prenosi Srpska asocijacija uvoznika vozila i dijelova.

GSR je usvojen na osnovu Uredbe (EU) 2019/2144 Evropskog parlamenta i Savjeta koja nalaže da nova motorna vozila kategorije M1 i N1 budu opremljena snimačima podataka o događajima (EDR) od 6. jula 2022. za nove tipove vozila i od 7. jula 2024. za sva nova vozila.

Također, od 2008. godine zahvaljujući naprednim sistemima u vozilima, broj poginulih na drumovima EU smanjen je za 50%, uz ulaganje automobilske industrije Evrope od 59 milijardi evra.

Usvajanjem GSR 2022. godine precizirani su sistemi (Advanced driver assistant systems – ADAS) koji moraju biti ugrađeni u vozila, zajedno sa rokom za svaki od njih. To su, između ostalog, detekcija vozila iz “mrtvog ugla”, upozorenje na nevoljno napuštanje trake, automatsko kočenje, adaptivni tempomati, sistemi za prepoznavanje pješaka, biciklista itd.

EDR predstavlja skup senzora i sistema za prikupljanje podataka, uz zaštitu ličnih podataka po Uredbi 160 UN. Podaci o vozilu se trajno skupljaju, ali se čuvaju samo kada se pređe određeni prag aktivacije, poput detekcije nesreće ili neizbježnog sudara. Sistem snima pet sekundi prije i 300 milisekundi nakon nesreće.

Sistem automatski prikuplja podatke kada se promijene određeni faktori, poput promjene brzine za više od osam km/h unutar 150 milisekundi, aktivacije zatezača sigurnosnih pojaseva ili detonacije zračnih jastuka. EDR je obično dio upravljačkog modula zračnih jastuka, budući da već prenosi informacije senzora ubrzanja.

Objava “Crna kutija” obavezna za sva nova vozila od 7. jula u EU pojavila se prvi put na PressMedia.

Izvor: ( pressmediabih.com / TNTPortal.ba )

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU