OBIČAJ: Znate li šta Šveđani rade četvrtkom?

Švedski klinci odrasli u porodicama koje se drže tradicije četvrtkom nisu ispitivali mamu i tatu šta je za ručak jer su unaprijed znali šta će ih dočekati za porodičnim stolom.

Šveđani četvrtkom vade tave za palačinke i čiste svinjetinu od žilica za varivo od žutog graška. Čušpajz se prepoznaje na nosu po mažuranu, majčinoj dušici i ponekad senfu. Kodno ime za taj specijalitet u restoranima ćete naći pod ärtsoppa och pannkakor, a uz palačinke nerijetko dolazi i džem od brusnice. Neki će kuhari meso i senf poslužiti kao dodatak jelu.

Upitate li Šveđane kako to da četvrtkom unaprijed znaju šta će se naći na stolu, lako ćete potaknuti svađe jer se ni oni sami nisu dogovorili koja je historijska istina istinita. Jedna je od teorija da se grašak krčka od vremena Drugog svjetskog rata, kad su kuharice četvrtkom imale slobodno poslijepodne i manje vremena za pripremu hrane.

Prema drugoj teoriji katolici u Švedskoj četvrtkom su se željeli najesti mesa kako bi im „vegetarijanski“ petak lakše prošao. U svakom slučaju, nakon „male subote“ kad alkohol teče u potocima, krepka mesna juha s graškom i palačinke čine se kao logičan izbor. (punkufer.hr)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU