7 C
Sarajevo
Subota, 25 rujna, 2021

Obilježena 27. godišnjica pogibije slovenačkog novinara Ive Štandekera

Povodom 27. godišnjice od pogibije slovenačkog humaniste i novinara Ive Štandekera, smrtno stradalog na reporterskom zadatku 16. juna 1992., ambasadorica Slovenije u BiH Zorica Bukinac, potpredsjednica Slovenskog društva “Cankar” iz Sarajeva Dina Maksumić i predstavnici lokalne zajednice danas su položili cvijeće na njegovo spomen-obilježje na Dobrinji.

Štandeker, čije je geslo bilo “rad imam mesta in sovražim če jih gdo napada – volim gradove i ne podnosim kada ih neko napada”, bio je jedan od novinara slovenačkog tjednika “Mladina” koji su devedesetih godina svojim kritičkim tekstovima koračali ispred svog vremena.

Tokom rata u BiH Ivo Štandeker profesionalno je obavljao svoj novinarski zadatak izvještavajući iz opkoljenog Sarajeva i suosećajući sa patnjama njegovih građana.

Kao znak zahvalnosti i sjećanja na tog velikog čovjeka i humanistu, zvaničnici Sarajeva i Slovenije i ove godine položili su cvijeće na njegovo spomen-obilježje na Dobrinji pod lipom koju su 2005. zasadili tadašnja gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i tadašnji ambasadror Republike Slovenije u BiH Tadej Labernik.

Ove godine grad Sarajevo posthumno je dodjelio “Plaketu grada Sarajeva” Ivi Štandekeru, saopćeno je iz Slovenskog društva “Cankar” Sarajevo.

(FENA)


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima