OBRATITE PAŽNJU Namirnice koje ne treba podgrijavati

Nitrati koji se najčešće nalaze u zelenom lisnatom povrću kada se prvi put termički obrade, ne predstavljaju opasnost po zdravlje. Kada je jelo ohladi, pa podgrijava, nitrati se pretvaraju u nitirite, a oni u nitrozamine, kancerogena jedinjenja. Problem je u tome što ta jedinjenja utiču na sposobnost krvotoka da prenosi kiseonik, što dovodi do respiratornih tegoba.

Bakterije se nalaze svuda, a pripremljenu hranu počinju da napadaju čim se dovoljno ohladi i to nastavljaju dok god ona stoji na sobnoj temperaturi. Brzo podgrijavanje hrane ne može u potpunosti da eliminiše bakterije koje su se razmnožile i ušle i u dublje slojeve namirnica.

Degradacija proteina kod nekih namirnica bogatih proteinima usljed uticaja enzima i mikroorganizama može izazvati brzo kvarenje hrane. Kada je takvu hranu potrebno podgrijavati, nastaće toksične materije.

BOGAT MINERALNI SASTAV Ljekoviti čaj bez kofeina za dug život

Evo liste namirnica koje nije preporučljivo podgrijavati:

RIŽA – važan je izvor ugljenih hidrata, ali mana je što jela od riže osim nas, vole i bakterije. Ako ga odmah nakon hlađenja ne stavite u frižider, već držite na sobnoj temperaturi, spore bakterija će se razmnožiti i stvoriće toksine. Ovi otrovi uzimanjem riže koja je stajala mogu dovesti do povraćanja i dijareje.

ŠPINAT, CELER, ZELJE, BLITVA… – zeleno lisnato povrće na čelu sa špinatom nije preporučljivo podgrijavati zbog nastanka nitrita. Ako ga ipak želite ostaviti za kasnije, stavite ga ohlađenog u frižider i kasnije jedite hladnog. Supu u kojoj je kuvan celer iz istog razloga ne smijete podgrijavati.

PILETINA, ĆURETINA I JAJA – meso živine, baš kao i jaja mogu biti zaraženi salmonelom. Živinsko meso ima veću gustinu proteina od crvenog mesa, pa se podgrijavanjem osim pojave bakterija javlja i problem sa razgradnjom proteina. Zbog toga je ukus podgrijane piletine uvijek drugačiji od svježe pripremljenog jela. Mikrotalasne rerne ne mogu podjednako da zagriju dubinske i površinske dijelove mesa kao obične rerne. Konzumiranjem podgrijane piletine ili ćuretine, kao i jela od jaja kao rezultat mogu dati različite probavne tegobe, prenosi „Politikin magazin“.

DIJETETIČARKA SASTAVILA LISTU Ovih šest namirnica imaju više proteina od jaja

KROMPIR – poput riže i kod krompira je očigledna pojava da ga napadaju bakterije kako se jelo hladi i stoji na sobnoj temperaturi. Među opasnim bakterijama posebno se izdvajaju klostridije, naročito C. botulinum koja ima idealne uslove za razmnožavanje, naročito ako spremate krompir u foliji, dakle bez prisustva kiseonika. Podgrijavanje neće neutralisati ovog uzročnika botulizma, infekcije koja može biti veoma opasna po mozak i nervni sistem.

GLJIVE – zdrava, proteinska hrana, koja se lako ponovnim zagrijavanjem razlaže. Dakle, ovdje nisu nitriti problem, već propadanje samih proteina. Gljive ne trpe dugo čuvanje nakon pripreme i savjet je da ih što prije pojedete. Bilo da su u pitanju šampinjoni, bukovače, vrganji, lisičarke ili neke pete gljive vodite računa o rokovima upotrebe i nikada ih pripremljene ne ostavljajte za kasnije. Tako ćete spriječiti nastanak toksina i stomačne probleme.

BONUS VIDEO:

OBRATITE PAŽNJU Namirnice koje ne treba podgrijavati appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU