5.5 C
Sarajevo
Nedjelja, 4 prosinca, 2022

Od majke ovisi kad će dječaci ući u pubertet

Doba u kojem dječaci ulaze u pubertet je direktno je povezano s vremenom kada su njihove majke prvi put dobile menstrualni ciklus, pokazula je studija.

Sinovi majki, koje su menstruaciju dobile ranije od svojih vršnjakinja, ući će u pubertet oko dva mjeseca ranije, piše radiosarajevo.ba

Studija je u magazinu Human Reproduction analizirala podatke od skoro 16.000 danskih majki i djece.

Jedan od autora, doktor Nis Brix, sa Univerziteta Aarhus iz Danske, rekao je: „Kad god kod doktora dođe pacijent sa odloženim ili ranim početkom puberteta, doktor ga ispituje za porodičnu historiju. Znali smo da postoji odnos između pubertetske dobi majke i sina, ali sada naši podaci iz studije to i potvrđuju.”

Inače, godine starosti kada djevojčice i dječaci ulaze u pubertet se postepeno smanjuju širom svijeta.

U Velikoj Britaniji, doba kada djeca ulaze u pubertet se smanjuje za jedan mjesec na svakih 10 godina. Prosječno doba za ulazak u pubertet sada je:
• 11 godina za djevojčice
• 12 godina za dječake
Stručnjaci su dodali da je došlo do poboljšanja opšteg zdravlja i ishrane u industrijalizovanom svijetu – ali studije su takođe pokazale vezu između gojaznosti i ranog početka puberteta.

  Svjetska sedmica dojenja 2019: “Osnažiti roditelje, omogućiti dojenje

U 2015. godini, studija je pokazala da rani ili kasni početak pubertet ima veze sa povećanim rizikom od:
• dijabetesa
• gojaznosti
• rane menopauze
• kardiovaskularnih bolesti
Smatra se da je djevojčica rano ušla u pubertet, ako je imala od osam do 11 godina, dok je kasni pubertet između 15 i 19. Kod dječaka, normalan pubertet počinje između devet i 14 godina.

Američka studija u januaru je otkrila da je rani pubertet kod djevojčica takođe povezan sa povećanom vjerovatnoćom mentalnih zdravstvenih problema tokom adolescencije i odraslih, piše BBC.

„I genetski faktori i faktori zaštite životne sredine nedvosmisleno utiču na vrijeme kada se ulazi u pubertet”, rekla je doktorka Bhristine Wolfahrt Veje, istraživačica na Univerzitetu u Kopenhagenu i autorka jedne od vodeće studije, koja se bavi pubertetom i vremenom:

„Dječaci i devojčice nasljeđuju sklonost ka ulasku u pubertet u određenoj dobi – od svojih majki i očeva. Ali, rani pubertet, početak rasta grudi i stidnih dlaka kod djevojčica manje su zavisni od genetskih faktora, a više od zaštite životne sredine.”

  Zaštitne rukavice: Lažni osjećaj sigurnosti

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU