Od subote u Austriji obavezna vakcinacija

Za nepoštivanje zakona predviđena je kazna od 600 do 3.600 eura.

Zakon kojim se u Austriji uvodi obavezna vakcinacija stupa na snagu u subotu nakon što su ga potpisali predsjednik Alexander Van der Bellen i kancelar Karl Nehammer, te je ekspresno i zvanično objavljen.

Stupanjem na snagu Zakona svi punoljetni građani sa prijavom boravka u Austriji morat se vakcinisati protiv korona virusa.

Od obavezne vakcinacije su izuzeti jedino trudnice i osobe koje se iz medicinskih razloga ne mogu vakcinisati, kao i lica koja su preležala COVID-19 na 180 dana.

U prvoj fazi do sredine marta neće biti kažnjavanja, veće će građani samo biti informisani o obavezi vakcinisanja, piše Tanjug.

Prihvata se i kineska vakcina

Austrijska policija će od 16. marta tokom uobičajenih kontrola provjeravati i vakcinalni status građana.

Za nepoštivanje zakona predviđena je kazna od 600 do 3.600 eura.

Ko bude “uhvaćen” da nije vakcinisan, ako odmah prihvati kaznu bit će kažnjen sa 600 eura, a ako uloži žalbu morat će računati na kaznu do 3.600 eura.

Ministarstvo zdravlja prije stupanja na snagu Zakona mora donijeti odgovarajuću uredbu kojom će se odrediti koje se vakcine prihvataju, kao i svi izuzeci.

Bit će prihvaćene i vakcine koje nije odobrila Evropska agencija za lijekove (EMA), poput kineske, ali ne i ruski Sputnjik.

Austrija je prva zemlja u EU-u koja uvodi opštu obaveznu vakcinaciju.

IZVOR: AGENCIJE/ balkans.aljazeera.net

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU