Od sutra izolacija za sve građane koji ulaze u BiH

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović potvrdio je da će na graničnim prelazima u Federaciji BiH (FBiH) sutra u ujutro početi primjena mjera da svi građani BiH, koji ulaze u zemlju, budu upućeni u obaveznu izolaciju od 14 dana.

On je u izjavi Srni istakao da se na graničnim prelazima Bijača, Kamensko, Gorica, Izačić, Šamac i Orašje, te dva međunarodna aerodroma Tuzla i Sarajevo kontinuirano sprovode pojačane kontrole u vezi sa pandemijom virusa korona.

“Rasporedili smo veći broj federalnih sanitarnih inspektora na ovih šest prelaza i dva aerodroma. Oni su tamo fizički prisutni 24 časa i imaju obavezu izricanja rješenja o ograničenom kretanju i izolaciji za građane određenog broja zemalja koji dolaze u BiH, kao i građane BiH koji dolaze iz tih zemalja”, rekao je Ajdinović.

On je precizirao da će, na osnovu zaključaka donesenih na sastanku predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije sa entitetskim premijerima Radovanom Viškovićem i Fadilom Novalićem, održanog u petak u Doboju, svim građanima BiH koji od sutra u 6.00 sati uđu u BiH, bez obzira iz koje zemlje dolazili, biti izricano rješenje o obaveznoj četrnaestodnevnoj izolaciji.

“Poznato je da su svi putnici pri prelasku granice obavezni da ispune sanitarni upitnik”, dodao je Ajdinović.

Kada je u pitanju praćenje mjera koje se primjenjuju na graničnim prelazima, Ajdinović je naveo da Federalna uprava za inspekcijske poslove koordiniše aktivnosti sa kantonalnim MUP-ovima, kao i Republičkim inspektoratom RS-a, zavisno od toga gdje je prebivalište građana BiH koji su ušli na graničnim prelazima koje pokriva Federacija.

“Republički inspektorat ima uvid u sve informacije – imenima i prezimenima lica, adresama, kontakt telefonima i datumu izdavanja rješenja obavezne mjere izolacije kako bi iz svojih nadležnosti mogli da preduzmu mjere izricanja rješenja, s obzirom na to da je riječ o putnicima koji imaju prebivalište u Republici Srpskoj”, objasnio je Ajdinović.

On je najavio da se razmišlja o tome da se inspektoru, koji je vršio kontrolu na graničnom prelazu, bez obzira u nadležnosti kog entiteta je prelaz i bez obzira da li je prebivalište građanina koji je ušao u BiH, omogući da izrekne mjeru izolacije.

“Ovo bi pomoglo da budemo što aktivniji i praktičniji u radu”, smatra Ajdinović, koji je dodao da bi i u tom slučaju bili razmjenjivani podaci između oba entiteta.

Ajdinović je najavio da bi, pored instaliranih termalnih kamera na aerodromima u Tuzli i Sarajevu, koje pomažu u detekciji eventualno povišene tjelesne temperature putnika, uskoro ovakve kamere trebalo da budu postavljene i na tri najfrekventnija granična prelaza koja pokriva FBiH.

Na sastanku Tegeltije sa Novalićem i Viškovićem zaključeno je da svi državljani BiH koji se vraćaju iz inostranstva od ponedjeljka, 16. marta, budu u izolaciji u trajanju 14 dana.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU