14 C
Sarajevo
Petak, 24 ožujka, 2023

Održan još jedan “Zenica Meetup”!

U utorak, 14. juna i-dijaspora, u saradnji sa predstavnicima Gradske uprave Zenica i Asocijacijom “5 Million Friends of Bosnia and Herzegovina” organizirala je još jedno druženje sa zeničkom dijasporom, na kojem se, pretežno, govorilo o informacijskim tehnologijama.

Tom prilikom okupili su se stari, ali i novi učesnici Meetup-a koji su, na osnovu vlastitog iskustva, govorili o zeničkom potencijalu za rast i razvoj IT-a u ovom gradu.

Na početku se postavilo pitanje je li IT svijet u Zenici prilika ili neprilika.

Učesnici Meetup- a istakli su da se u Zenici odnedavno događa ekspanzija malih IT firmi, da su zenički IT stručnjaci, vrlo često, primorani raditi za strane klijente jer pružaju mnogo bolje uslove rada u odnosu na domaće, kao i da je trenutna situacija takva da je potražnja za IT stručnjacima mnogo veća u odnosu na tržišnu ponudu.

Zbog svega navedenog, postavilo se pitanje i kako zadržati mladi, perspektivni kadar u ovom gradu, ali i kako starije generacije IT stručnjaka podučiti novim metodama rada i kako ih, uopće, motivisati na usvajanje novog znanja.

Najviše odgovora na ova pitanja ponudio je Tarik Mutapčić, zenički poduzetnik nastanjen u Zagrebu koji je, prvi put, učestvovao na “Zenica Meetup”-u.

Predstavnik i-dijaspore, Safet Kubat i predstavnica Gradske uprave Zenica, Maša Škrbić predložili su organiziranje tematskog sastanka na kojem bi se, isključivo, govorilo o prilikama i neprilikama za razvoj IT svijeta u Zenici, a na kojem bi se, pored navedenih učesnika, okupili i predstavnici Univerziteta u Zenici, te predstavnici Zeničke razvojne agencije (ZEDA).

Govorilo se i o mogućem kreiranju multifunkcionalnog centra u kojem bi se održavale brojne radionice, edukacije, stvarali bi se računovodstveni servisi kao i IT hub. No, da bi ova ideja zaživjela, potrebni su trud i volja svih uključenih strana, kao i, naravno, zeničke dijaspore.

Sve u svemu, pred nama je mnogo posla stoga vas pozivamo da nam se pridružujete u što većem broju te, svojim prijedlozima, doprinosite boljitku rodnog grada, poručuju organizatori ovog događaja.

The post Održan još jedan “Zenica Meetup”! appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU