-11.2 C
Sarajevo
Utorak, 25 siječnja, 2022
Još

  Održana manifestacija “Odbrana BiH -Igman 2019”

  Na planini Igman kod Sarajeva održana je manifestacija “Odbrana BiH – Igman 2019” kojom je ukazana počast braniocima Bosne i Hercegovine, šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova te preživjelim ratnim veteranima.

  Počast su ukazale brojne boračke organizacije, predstavnici svih nivoa vlasti, umjetnici i brojni građani koji su za ovu priliku boravili na mjestu događaja.

  - Oglašavanje -

  Održan je defile veterana Armije RBiH i MUP-a, a manifestacija je počela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine.

  U obraćanju zvanicama, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, nosilac najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“, kazao je da Bosna i Hercegovina, uprkos tome što postoje snage koje krivotvore istinu o ratnim dešavanjima, ima budućnost.

  – Moramo mladima govoriti istinu o onome što se dešavalo. Naša sudbina zavisi samo od nas i pouka izvučenih iz prošlosti – kazao je Komšić poručujući onima koji krivotvore istinu, da to ne čine u interesu prosperiteta i budućnosti mlade generacije.

  Iako danas ne grmi ratno oružje, dodao je Komšić, i dalje se protiv Bosne i Hercegovine vodi tihi, podmukli i bezobzirni rat, ali neće se dopustiti da ova zemlja umre, zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH na mjestu koje je, kako je on naglasio, bilo ključno za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine u proteklom ratu, jer “da je pao Igman, ko zna kako bi rat završio”.

  U izjavi novinarima, Komšić je kazao da se i danas druži s generacijom i saborcima koji su početkom devedestih godina proteklog stoljeća branili BiH.

  Kod njih ima puno gorčine prouzrokovane nepravdom; država se nije dovoljno odužila njima u odnosu na ratne zasluge, ali više od 90 posto bi ih i sada postupilo isto i „bili bi još žešći“, rekao je Komšić.

  Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, koji se zvanicama obratio i uime organizacionog odbora manifestacije “Odbrana BiH – Igman 2019”, rekao je da veterani Armije RBiH i Ministarstva unutrašnjih poslova svake godine poručuju da su ponosni što su bili dio odbrambene armije.

  – Naša trajna zadaća je briga o porodicama šehida i poginulih boraca, ali i o preživjelim braniocima. Svima njima treba ukazati dostojno poštovanje – kazao je ministar podsjećajući da je u Federaciji BiH donesen i Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

  – Da nije bilo boraca Armije RBiH i MUP-a ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine. Zato je važno odati počast najzaslužnijima – riječi su ministra Bukvarevića.

  Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko poručio je da danas više nego ikada treba mudrosti i zajedništva kako ne bi nadjačali smutnja i oni što rade na razdoru.

  – Više nego ikad treba da budemo ujedinjeni i učinimo da naša mladost dobije prosperitetnu budućnost a branioci zasluženi status. Bosna i Hercegovina nije prestala postojati uprkos tolikim počinjenim zločinima. Trajna zadaća nam je da ne zaboravimo branioce – riječi su ministra Juske.

  Odbrambene snage su u protekom ratu postigle cilj – očuvanje nezavisnosti i cjelovitosti BiH, dodao je.

  Jusko je naglasio da mladima treba govoriti istinu o ratnim dešavanjima, ne potpirujući osvetu i revanšizam već zarad sigurnosti i izgradnje države u kojoj će prevladavati sugurnost i neće biti strepnje.

  (FENA) H.D.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO