Održana manifestacija “Odbrana BiH -Igman 2019”

Na planini Igman kod Sarajeva održana je manifestacija “Odbrana BiH – Igman 2019” kojom je ukazana počast braniocima Bosne i Hercegovine, šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova te preživjelim ratnim veteranima.

Počast su ukazale brojne boračke organizacije, predstavnici svih nivoa vlasti, umjetnici i brojni građani koji su za ovu priliku boravili na mjestu događaja.

Održan je defile veterana Armije RBiH i MUP-a, a manifestacija je počela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine.

U obraćanju zvanicama, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, nosilac najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“, kazao je da Bosna i Hercegovina, uprkos tome što postoje snage koje krivotvore istinu o ratnim dešavanjima, ima budućnost.

– Moramo mladima govoriti istinu o onome što se dešavalo. Naša sudbina zavisi samo od nas i pouka izvučenih iz prošlosti – kazao je Komšić poručujući onima koji krivotvore istinu, da to ne čine u interesu prosperiteta i budućnosti mlade generacije.

Iako danas ne grmi ratno oružje, dodao je Komšić, i dalje se protiv Bosne i Hercegovine vodi tihi, podmukli i bezobzirni rat, ali neće se dopustiti da ova zemlja umre, zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH na mjestu koje je, kako je on naglasio, bilo ključno za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine u proteklom ratu, jer “da je pao Igman, ko zna kako bi rat završio”.

U izjavi novinarima, Komšić je kazao da se i danas druži s generacijom i saborcima koji su početkom devedestih godina proteklog stoljeća branili BiH.

Kod njih ima puno gorčine prouzrokovane nepravdom; država se nije dovoljno odužila njima u odnosu na ratne zasluge, ali više od 90 posto bi ih i sada postupilo isto i „bili bi još žešći“, rekao je Komšić.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, koji se zvanicama obratio i uime organizacionog odbora manifestacije “Odbrana BiH – Igman 2019”, rekao je da veterani Armije RBiH i Ministarstva unutrašnjih poslova svake godine poručuju da su ponosni što su bili dio odbrambene armije.

– Naša trajna zadaća je briga o porodicama šehida i poginulih boraca, ali i o preživjelim braniocima. Svima njima treba ukazati dostojno poštovanje – kazao je ministar podsjećajući da je u Federaciji BiH donesen i Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

– Da nije bilo boraca Armije RBiH i MUP-a ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine. Zato je važno odati počast najzaslužnijima – riječi su ministra Bukvarevića.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko poručio je da danas više nego ikada treba mudrosti i zajedništva kako ne bi nadjačali smutnja i oni što rade na razdoru.

– Više nego ikad treba da budemo ujedinjeni i učinimo da naša mladost dobije prosperitetnu budućnost a branioci zasluženi status. Bosna i Hercegovina nije prestala postojati uprkos tolikim počinjenim zločinima. Trajna zadaća nam je da ne zaboravimo branioce – riječi su ministra Juske.

Odbrambene snage su u protekom ratu postigle cilj – očuvanje nezavisnosti i cjelovitosti BiH, dodao je.

Jusko je naglasio da mladima treba govoriti istinu o ratnim dešavanjima, ne potpirujući osvetu i revanšizam već zarad sigurnosti i izgradnje države u kojoj će prevladavati sugurnost i neće biti strepnje.

(FENA) H.D.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU