11.6 C
Sarajevo
Srijeda, 7 lipnja, 2023

OGRADITE SE OD NJIH Šest znakova da ste u toksičnoj vezi! Ako primijetite bilo koji bježite iz tog odnosa

Zdrava i normalna veza podrazumijeva međusobno uvažavanje, poštovanje, zajedničko napredovanje, nježnost, iskrenost i još gomilu lijepih stvari, koje se među srećnim parovima, više ili manje primjetno, svakodnevno odvijaju.

Zaljubljenost, međutim, može da učini da ne vidimo neke stvarne probleme u vezi i partnerovo toksično ponašanje.

Šta toksično ponašanje podrazumijeva?

Ukratko, toksične veze su emocionalno, a ponekad čak i fizički, štetne za jednu osobu, koja uvijek uspijeva da pronađe opravdanje za partnerovo loše ponašanje. Veza je toksična i ako je vaš međusobni odnos zasnovan na sukobu, konkurenciji i potrebi da jedno drugo kontrolišete.

Loše ponašanje partnera ne smije da ima opravdanje. Vi, kao i svi drugi, zaslužujete da uživate u svim čarima srećne veze. Postoji standard ispod kog ne biste smjeli da idete kada je partnerovo ponašanje u pitanju, i zato dobro obratite pažnju. Toksične veze umiju da se završe veoma nezgodno, a vama je najbolje da iz iste veze izađete i ranije, kako biste sačuvali svoje mentalno zdravlje i mir.

Tipični znakovi toksičniog odnosa su:

1. Izolacija

Ukoliko vaš partner pokušava da vas odvoji i izoluje od porodice i prijatelja, to ne radi iz najbolje namjere, kako vjerovatno tvrdi, već kako bi nad vama imao više kontrole.

2. Stalna neslaganja i prepirke

Dok su povremena neslaganja i prepirke sasvim normalni, jer ste vas dvoje ipak dvije različite osobe, konstantna negativnost, svađe i prebacivanje ukazuju na veći problem. Toksičan partner koji ima potrebu ili želju da kontroliše drugu stranu, u ovom slučaju vas, ima običaj da omalovažava, kritikuje i daje negativne komentare na račun vašeg izgleda, ponašanja, karijere…

3. Krivica

Ukoliko je vaš partenr spreman da preuzme sve zasluge za lijepe i srećne momente u vašoj vezi, dok istovremeno na vas prebacuje odgovornost za sve probleme, jednostavno je toksičan.

4. Ljubomora i nepoštovanje

Da li vas partner često optužuje da ste nekoga zavodili ili ste sa nekim flertovali? Da li vas često pita zašto ste i dalje u drugarskim odnosima sa bivšim i otvoreno vas optužuje za prevaru? To nije tretman kakav zaslužujete i pokazuje nepovjerenje i nepoštovanje.

Toksičan partner je istovremeno sklon upravo takvom ponašanju – flertu i varanju.

5. Poricanje

Toksična osoba nije u stanju ili ne želi da vidi svoj uticaj na drugu osobu. Uvijek će negirati svoju umiješanost u bilo šta i prebacivati svu krivicu na vas, pa će vas čak ubjeđivati i da umišljate.

6. Gubljenje kompasa

Nije rijedak slučaj da se, zarad mira u vezi, prave kompromisi, pa ponekad rade i stvari preko volje. To je u redu samo ako ste toga svjesni. U toksičnoj vez, međutim, ovakvo ponašanje se ponavlja, pa vremenom počnete sve da radite preko svoje volje i moralnih, ličnih i etičkih načela, samo kako biste udovoljili partneru.

Oporavak od toksične veze

Nakon izlaska iz toksične veze, osoba može da se osjeća iskorišćeno, istrošeno i umorno. Osjećaj samoprekora i manjka samopoštovanja je sasvim uobičajen. Ipak, taj raskid nije kraj svijeta, a greške u ljubavi prave svi s vremena na vrijeme, tako da je važno da budete svjesni da niste jedini, ni sami.

Obnovite dobre odnose koje ste možda u vezi izgubili ili prekinuli. Posvetite se svom ličnom razvoju i unapređujte svoje vještine i znanje. Vodite računa o svom izgledu i zdravlju svakodnevno.

Ukoliko osjetite potrebu, ne ustručavajte se ni da posjetite psihoterapeuta

OGRADITE SE OD NJIH Šest znakova da ste u toksičnoj vezi! Ako primijetite bilo koji bježite iz tog odnosa appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU