OK BiH i bh. sportisti zahtijevaju rješavanje finansiranja vrhunskog sporta

Model finansiranja sporta u Bosni i Hercegovini je stihijski, minimalan, bez valjanih kriterija i nadležnosti, te ne vodi napretku i ostvarenju vrhunskih rezultata, nego nazatku i gašenju vrhunskog sporta BiH.

Ovim načinom finansiranja i oni rijetki vrhunski rezultati na svjetskom i evropskom nivou koji su do sada ostvareni neće biti ostvareni u budućnosti, a najbolji sportisti će odlaziti u druge države, generalni je zaključak okruglog stola u Olimpijskom komitetu BiH o sistemskom finansiranju sporta u BiH.

U Bosni i Hercegovini je, kako je istaknuto, postala praksa da se reaktivno djeluje kada su u pitanju vrhunski sportski rezultati. S izgradnjom bazena počne se nakon što se ostvari vrhunski sportski rezultat, a Olimpijskih igara se sjetimo u onom momentu kada olimpijci ulaze u avion ukoliko su nekim čudom obezbijedili novčana sredstva za avionsku kartu i opremu. O načinu i putu ostvarenja olimpijske norme niko ne postavlja pitanje, odnosno olimpijaca se sjetimo opet nakon Olimpijskih igara kako bi kritikovali njihove rezultate.

Punu podršku akciji rješavanja sistemskog finansiranja vrhunskog sporta u Bosni i Hercegovni dao je bh. reprezentativac i član madridskog Reala Džanan Musa.

  • Svaki sportist želi učiniti svoju zemlju ponosnom. Nijedan sportista ili nacionalni tim ne bi trebao razmišljati da li će imati sredstva da ode na neko takmičenje zbog finansijskih problema. Nadam se da će se ovaj problem uskoro riješiti – poručio je Musa.

I dok su u susjednim državama već doneseni višemilionski budžeti za vrhunski sport za narednu godinu, istovremeno u Bosni i Hercegovini iako smo u decembru, grant za 2022. godinu još nije podijeljen, navode iz OKBiH. Važno je napomenuti da u proteklih deset godina grant za vrhunskih sport na državnom nivou tri puta nije uopšte podijeljen.

Najbolji bh. taekwondoist Nedžad Husić ističe da sportisti u BiH ne mogu uticati na sistem, ali to mogu učiniti institucije koje su nadležne za sport.

  • Olimpijski komitet BiH i sportski savezi su tu da se bore za prava sportista i za uslove, a na sportistima je da opravdamo povjerenje. U BiH nažalost ne postoji sistemsko ulaganje u sportiste. Nagrade nakon postignutih rezultata i drugi načini finansiranja nisu dugoročno rješenje uređenja vrhunskog sporta – kazao je Husić i apelovao na institucije da konačno pronađu rješenje za ove probleme.

Učesnici Okruglog stola zahtijavju da se uveća budžet za sport na svim nivoima vlasti BiH u skladu sa prosjekom Europske unije koja iznosi jedan posto od ukupnog državnog što bi na državnom nivou iznosilo minimalno 10,7 miliona KM.

Traže i usvajanje kriterija za dodjelu sredstava, gdje sredstva sa državnog nivoa trebaju biti isključivo namijenjena za Olimpijski komitet BiH, Sportske saveze BiH i Paraolimpijski komitet BiH, što preporučuju i entitetskim nivoima. Sredstva bi se koristila za pripreme, nastup i nagrade reprezentativnih selekcija ili reprezentativaca (olimpijaca) uz permanentnu kontrolu tokova novca i utroška sredstava.

Sredstva bi morala biti operativna sukcesivno najkasnije od 1. januara za predstojeću godinu.

Zahtijevaju i da se izdvoje značajna sredstava od igara na sreću, formira jedinstven sistem nagrađivanja za vrhunske rezultate na državnom, odnosno entitetskim nivoima ostvarenih na olimpijskim igrama, evropskim i svjetskim prvenstvima, napravi jedinstven sistem za dodjelu identičnih naknada na nivou BiH – nacionalnih sportskih penzija za sve vrhunske sportiste te usvoji strategija razvoja sporta BiH.

Traže i izdvajanje adekvatnih sredstava za program “Podrška mladim olimpijskim nadama” na svim nivoima vlasti BiH te za program “Podrška za vrhunske sportiste” koja bi se usmjerila prema potencijalnim olimpijskim kandidatima i olimpijcima Bosne i Hercegovine.

Akciju je podržala i bh. plivačica Lana Pudar, koja ističe da je svim sportistima velika čast i zadovoljstvo kada svoju državu predstavljaju na najvećim sportskim takmičenjima, te podsjeća da i država ima obavezu da obezbijedi sredstva za pripreme sportista i odlazak na takmičenja.

  • Nije lijep osjećaj trenirati i pripremati se za takmičenja, a pritom ne znati da li ćeš imati sredstva potrebna za odlazak na takmičenje. Mislim da je krajnje vrijeme da se ova oblast sistemski riješi. Nadam se da će institucije imati sluha i da će shvatiti važnost sporta za promociju države – podvukla je Pudar.

Ovi zaključci su proistekli iz komparativne analize finansiranja vrhunskog sport u zemljama iz okruženja.

Prema dostupnim podacima Slovenija će za narednu godinu izdvojiti 17 miliona KM za potrebe Olimpijskog komiteta Slovenije dok će lokalne zajednice za sport izdvojiti više od 200 miliona KM.

Budžet Hrvatskog olimpijskog komiteta je za 2021. godinu iznosio 51,8 miliona KM.

Ministarstvo Republike Srbije je za narednu 2023. godinu izdvojilo 84 miliona KM od čega će Olimpijskom komitetu Srbije pripasti 4,32 miliona KM, a sportskim savezima Srbije oko 30 miliona KM. Za nacionalne penzije je izdvojeno oko 19 miliona KM.

Makedonija izdvaja za sport preko Agencije za omladinu i sport oko 30 miliona KM od čega Olimpijski komitet Makedonije dobija oko 200 hiljada KM samo za rad kancelarije.

Crna Gora izdvaja za nacionalne sportske federacije, Olimpijski i Paraolimpijski komitet oko 7,8 miliona KM, od čega 600 hiljada KM za rad kancelarije Olimpijskog komiteta.

  • Ukoliko se nešto hitno i sistemski ne promjeni po pitanju finansiranja vrhunskog sporta, vrlo lako se može desiti da najbolji sportisti BiH i bh. reprezentacije stupe u generalni štrajk ispred nadležnih institucija BiH i institucija visokog i specijalnog predstavnika EU, čime bi bili još jednom glavna tema na vijestima širom svijeta. Naredni korak bi bio neodlazak na Olimpijske igre – saopćeno je iz OK BiH.

Bh. atletičar Amel Tuka podsjeća da su vrhunski bh. sportisti najbolji ambasadori BiH u svijetu, koji na putu ostvarenja svoijih ciljeva ne treba da razmišljaju da li će imati novac za putnu kartu, opremu, smještaj ili zdravstveno osiguranje.

  • BiH mora osigurati budžet za vrhunski sport kao što to radi svaka evropska zemlja, a kako bi postizali vrhunske rezultate i bili rame uz rame sa najboljim sportistima svijeta, te donosili odličja sa najvećih takmičanja. Također, to bi zaustavilo odlazak naših talentovanih sportista u druge zemlje – zaključio je Tuka. (Fena)
Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU