Optužnica protiv sedam osoba predmetu Golub, dokazi iz Sky aplikacije

Optuženi se terete za organizirani kriminal, povezan sa međunarodnim prometom opojnih droga i drugim kaznenim djelima.

Nezakonita imovinska korist procjenjena na više od million KM.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu kojom su obuhvaćeni optuženi državljani BiH, državljanin Crne Gore i jedan pripadnik Granične policije BiH, koji se tereti za koruptivne aktivnosti i pomoć strukturama organiziranog kriminala. Optuženi su:

  1. Dragan Gajić, rođen 1987. godine u Nikšiću, državljanin Crne Gore, ranije osuđivan,
  2. Blaženko Rašević, rođen 1978. godine u Sarajevu, državljanin BiH i Srbije,
  3. Žarko Joknić, rođen 1977. godine u Foči, državljanin BiH,
  4. Vlatko Blažević, rođen 1975. godine u Travniku, državljanin Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske,
  5. Nikola Jovančić, rođen 1990. godine u Sloveniji, državljanin Bosne i Hercegovine,
  6. Šaban Kudo, rođen 03.11.1969. godine u Foči, državljanin Bosne i Hercegovine,  policijski službenik Granične policije BiH
  7. Selvedin Selimović, rođen 1976. godine u Zenici, državljanin Bosne i Hercegovine,

Optuženi se terete da su u periodu od 2019. do 2022. godine, djelujući kao organizirana kriminalna skupina kojom je rukovodio prvooptuženi Gajić, komunicirajući i dogovarajući nezakonite aktivnosti putem kriptovanih telefona sa SKY ECC aplikacijama, sudjelovali u međunarodnom krijumčarenju velikih količina opojne droge “marihuana-skunk”, koja je u više navrata u velikim količinama, krijumčarena sa područja Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu. Tužiteljstvo BiH i partnerske agencije za provedbu zakona, uspjele su otkriti i identificirati kodove kao i korisnička imena, koja su optuženi koristili na zaštićenim aplikacijama.

Opojna droga je najčešće u BiH krijumčarena na području općine Gacko, a optuženi pripadnik Granične policije BiH, tereti se da je koruptivnim djelovanjem, za novčane nakande, pomagao pripadnicima organizirane kriminalne skupine, tako što je vršio osmatranje, izviđanje i dojavljivanje o kretanju pripadnika Granične policije BiH, kako bi optuženi mogli neometano izvan graničnih prijelaza izvršiti krijumčarenje opojne droge.

Nakon unosa u BiH, opojna droga je bila skladištena i dalje transportovana, radi krijumčarenja na područje Hrvatske i dalje prema zemaljama EU.

Prema prikupljenim dokazima, optuženi su prokrijumčarili najmanje oko 3700 kg opojne droge “marihuana-skunk”, od čega je oko 1200 kg pronađeno i oduzeto u odvojenim akcijama, te na taj način stekli nezakonitu imovinsku korist od najmanje 554.850 eura, odnosno oko 1.081.957  KM.

Optuženi se terete za kaznena djela organiziranog kriminala, neovlaštenog prometa opojnih droga, primanja i davanja dara ili drugih oblika koristi, kao i kaznena djela paljevine i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija.

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 61 svjedoka i vještaka i prilaganjem više od 350 materijalnih dokaza, uključujući i dokaze dobijene putem međunarodne pravne pomoći.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

federalna.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU