Podignuta optužnica za strijeljanje najmanje 78 civila u Ključu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv osam osoba za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Ključa.

Za zločin protiv čovječnosti Državno tužilaštvo tereti Iliju Krčmara, Boška Unčanina, Svetislava Račića, Željka Bajića, Nikolu Ćuka (rođenog 1967.) i Nikolu Ćuka (rođenog 1966.), te Marinka Miljevića i Dragana Despota.

Tužilaštvo ih je optužilo da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Bosanske krajine, u općini Ključ, zajedno s drugim osobama učestvovali u strijeljanju najmanje 78 žrtava.

U optužnici se navodi da su 1. juna 1992. godine u mjestu Velagići (općina Ključ), zajedno s drugim osobama a po prethodnom dogovoru, naoružani i uz prijetnje istjerali vani civile bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u zgradi Osnovne škole “Radenko Stojnić”.

“Istjeranim civilima bilo je naređeno da se postroje ispred škole, nakon čega su optuženi, zajedno s drugim osobama, pucajući iz automatskog vatrenog oružja izvršili strijeljanje i ubistvo najmanje 78 žrtava, čija tijela su prevezena kamionima i zakopana u masovnu grobnicu, da bi neposredno nakon rata, 1996. godine, posmrtni ostaci bili pronađeni i ekshumirani iz masovne grobnice ‘Lanište II’”, navodi se u optužnici, koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Kako stoji u saopćenju Tužilaštva BiH, Dragan Despot ima dvojno državljanstvo BiH i Srbije, Unčanin i Miljević su državljani BiH, dok su ostala petorica koje Tužilaštvo tereti državljani Srbije.

“Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 75 svjedoka i tri stručna vještaka, kao i prilaganjem 309 materijalnih dokaza”, navodi se u saopćenju Tužilaštva.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU