15 C
Sarajevo
Subota, 18 rujna, 2021

Osnivač Huaweija ima jasnu poruku za SAD: Potcjenjujete nas!

Pročitajte

Osnivač Huaweija Ren Zhengfei poručio je da SAD podcjenjuje sposobnosti njegove kompanije, piše radiosarajevo.ba

Govoreći za kineske državne medije, Ren je pokušao umanjiti utjecaj najnovijih odluka SAD-a kada se radi o Huaweiju, a dodao je da nitko u bliskoj budućnosti ne može ni blizu sustići tehnologiju koju su razvili za 5G mrežu.

Prošle sedmice je, podsjetimo, SAD dodao Huawei na popis kompanija s kojima američke kompanije ne smiju poslovati osim ako nemaju posebnu dozvolu.

Taj potez dodatna je eskalacija u nastojanjima SAD-a da blokira ovu kompaniju iz Kine.

Huawei se susreće s velikim otporom zapadnih zemalja koje predvodi SAD. Sve je počelo tvrdnjama da Huawei špijunira i da je rizično koristiti njihove proizvode za sljedeću generaciju 5G mobilne mreže.

Prije par dana je došlo do nove eskalacije kada je Google zabranio Huaweiju ažuriranje aplikacija u Google Play Storeu te im praktički uskratio pristup svojim uslugama, piše Index.hr.

Američki odjel za trgovinu izdao privremenu dozvolu kojom se nekim kompanijama dopušta da nastave koristiti Huaweijeve mreže i uređaje.

SAD je rekao kako će im dati dozvolu od 90 dana koja će dopustiti funkcioniranje za postojeće korisnike Huaweijevih mobitela, kao i za ruralne širokopojasne mreže.

Ipak, Ren tvrdi da je Huawei unaprijed pripremljen za ove restrikcije koje im je uveo SAD.

Korisnici su, pak, zabrinuti jer ne znaju što to znači za njih, a posljedice bi mogle biti velike i za sam Huawei, koji se našao u središtu trgovinskog rata SAD-a i Kine kojemu se zasad ne nazire kraj.

Podijeli sa prijateljima:

Više s weba

Firma Imatex iz Travnika traži radnike

Oglas za posao Firma „IMATEX“ d.o.o. Travnik upošljava 10 radnika za rad u proizvodnji HTZ opreme. Potrebni uslovi: -namjanje šest mjeseci radnog...

Možda vas zanima i ovo