Osobe koje su preboljele covid ili su cijepljene jednom dozom bit će izuzete od predočenja testa ili karantene – TNTPortal

Osobe koje su preboljele covid trebaju se cijepiti samo s jednom dozom, broj novozaraženih koronavirusom manji je u odnosu na prošli tjedan za 13,5 posto, a jučer je u Hrvatskoj u jednom danu cijepljeno rekordnih 46.887 ljudi, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je na konferenciji za novinare da je dopunjena preporuka o cijepljenju, po kojoj se osobe koje su preboljele covid-19 trebaju cijepiti samo s jednom dozom.

Ovoga tjedna 13,5 posto manje zaraženih

“Sada već ima dovoljno podataka o tome da druga doza nakon preboljenja bolesti ne doprinosi razini antitijela”, rekao je Capak.

Ovoga tjedna bilježimo 13,5 posto manje zaraženih nego u prošlom tjednu, a jučer je postignut rekord u broju cijepljenih u jednom danu jer je cijepljeno 46.887 ljudi.

Trenutna incidencija na 100.000 stanovnika je 699,3, najniža je u Istarskoj, a najviša u Primorsko-goranskoj županiji. Među zemljama EU-a Hrvatska je po incidenciji na 25. mjestu, a po smrtnosti na milijun stanovnika na 19. mjestu.

Danas je udio pozitivnih 21,6 posto od ukupno testiranih, a u zadnjih 14 dana bio je 23,7 posto. HALMED je dosad primio 2806 prijava nuspojava na cjepivo – 1349 za Pfizer, 217 za Modernu i 1258 za AstraZenecu.

Ravnatelj HZJZ-a rekao je kako broj sudionika na nekom skupu uoči lokalnih izvora ovisi o županijskoj odluci, u Zagrebu je to 25, a u nekim županijama 15.

“Ne bi bilo primjereno dopustiti da se na takve skupove pozivaju umjetnički izvođači ili da se dijeli hrana i piće. Izbori su važni i trebaju se održati, ali pod strogim epidemiološkim okvirom”, poručio je Capak.

Istaknuo je kako nema prepreka da ljudi koji će tijekom ljeta boraviti na moru cjepivo prime u mjestu boravka.

Stožer je do 15. svibnja produžio odluku koja se odnosi na okupljanja, rad trgovina, javni prijevoz i ograničenja prelaska granice, kazao je voditelj Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU