OTVARANJE GRANICA/ Španija ove sedmice odlučuje o ulasku turista koji dolaze izvan EU

Španija će ove sedmice odlučiti koji neevropski turisti mogu posjetiti u vrijeme kada ova zemlja dozvoljava ulazak turista iz susjednih zemalja u nastojanju da oživi turističku industriju koja je pretrpjela veliku štetu zbog mjera izolacije uvedenih radi sprečavanja širenja koronavirusa

Granice između zemalja Evropske unije (EU) ponovo su otvorene i većina restrikcija je ukinuta, zbog čega su na hiljade Francuza u nedjelju prešli u Španiju u potrazi za jeftinim duhanom i alkoholom.

Španija je druga najposjećenija država u svijetu, a petina od 80 miliona turista u jednoj godini dolazi iz Britanije. Oko 400.000 Britanaca ima nekretnine u Španiji, piše Reuters.

Ministar zdravlja Salvador Illa rekao je za radio stanicu Cadena SER da će Madrid razgovarati s partnerima u Evropskoj uniji (EU) o tome da li također treba pustiti putnike van kontinenta.

Ministrica vanjskih poslova Arancha Gonzalez Laya potvrdila je za radio COPE da je ukinuta dvosedmična karantena za posjetioce, ali ne-Evropljanima još uvijek nije dozvoljen ulazak osim španskim vlasnicima pasoša, zdravstvenim radnicima ili osobama u tranzitu.

Zemlje EU odlučit će da li će otvoriti granice za putnike koji dolaze iz zemalja koje nisu članice EU, a na osnovu epidemioloških kriterija, dodala je ona.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU