OVE KOMBINACIJE LIJEKOVA I HRANE IZBJEGAVAJTE Neke varijante nikako ne idu zajedno – stručnjaci otkrili koje

U nastavku saznajte koje kombinacije lijekova i hrane prema stručnjacima biste trebali izbjegavati.

Mliječni proizvodi i antibiotici

Pojedini antibiotici vežu se za kalcij, željezo i druge minerale u hrani na bazi mlijeka.

„To spriječava apsorpciju antibiotika, u konačnici smanjujući njihovu sposobnost da se bore protiv infekcija“, tvrde stručnjaci i preporučuju da se pri pripisivanju antibiotika treba raspitati spada li on u klasu poznatu kao tetraciklini ili fluorokinoloni. Ako je tako, najbolje bi bilo da ovu skupinu namirnica izbjegavate dva sata prije i šest sati poslije uzimanja lijeka.

Grejp i statini

Sok od grejpa ne biste trebali kombinirati uz statine, lijekove za srce i impotenciju te one koji služe za snižavanje holesterola i visokog krvnog pritiska, prenosi Men’s Health.

„Grejpfrut sadrži enzim koji sudjeluje u metaboliziranju lijekova, a njegova konzumacija u izvornom obliku, pa čak i u vidu soka, ga inhibira dok se lijek nakuplja u organizmu što može biti opasno“, tvrdi farmaceut Aaron Emmel.

Suho meso i zreli sirevi sa antidepresivima

Ukoliko koristite antidepresive nastojte da izbjegavate hranu bogatu tiraminom. Ta aminokiselina stvara se u mesu, jajima i sirevima nakon određenog perioda stajanja, a u kombinaciji sa antidepresivima može izazvati nagli skok krvnog pritiska.

Osim ovih namirnica, tu su i crno vino, kiseli kupus, kao i pivski kvasac. Također, već je sasvim poznato kako se antidepresivi ne bi trebali kombinovati sa alkoholom jer mogu uzrokovati krvarenje u želucu ili crijevima.

Sok od jabuke i lijekovi protiv alergija

Nektar od jabuke trebali biste izbaciti onda kada uzimate feksofenadine, lijekove protiv alergijskih simptoma – barem unutar 4 sata nakon uzimanja lijeka, savjetuju stručnjaci. Ovaj sok, kao i onaj od narandže i grejpa, inhibira peptid koji prenosi lijek iz crijeva u krvotok. Nedostatak apsorpcije čini ovakve tablete do 70 posto manje učinkovitim u zaustavljanju alergija.

Vitamin K i antikoagulansi

Ljudi koji uzimaju antikoagulanse – lijekove za razrjeđivanje krvi koji se propisuju za sprečavanje ugrušaka, trebali bi smanjiti unos kelja, brokula i ostalih namirnica koje obiluju vitaminom K. On neutralizira učinak antikoagulansa što znači da se poništava djelovanje ovog lijeka.

Alkohol i acetaminofen (Paracetamol)

Analgetik i antipiretik koji sigurno imate u svom ormariću sa lijekovima koristi se za snižavanje povišene tjelesne temperature i ublažavanje bolova, a trebalo bi ga uzimati bar šest sati nakon konzumiranja alkoholnih pića. Dakle, uz uzimanje ovog lijeka potrebno je pripaziti na unos alkohola u svoj organizam i ograničiti ga na minimum.

OVE KOMBINACIJE LIJEKOVA I HRANE IZBJEGAVAJTE Neke varijante nikako ne idu zajedno – stručnjaci otkrili koje appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU