3.8 C
Sarajevo
Nedjelja, 27 studenoga, 2022

Ovih 10 znanstvenika ubili su vlastiti izumi

Znanstvenici često prvi testiraju svoje nove izume. Nakon mjeseci i mjeseci rada teško je očekivati da to ne učine. No, neki od njih stradali su od vlastitih djela.

Donosimo vam popis deset znanstvenika koji su poginuli isprobavajući svoje izume. Oni su svoje životno djelo pretvorili u preranu smrt.

Franz Reichelt (1879.-1912.)

franz reichelt fatal parachute jump, 1912

Rođeni Austrijanac, Franz Reichelt, izumio je ono što se danas u šali naziva “Flying Taylor”. Naime, radi se o odijelu koje je trebalo služiti kao padobran u slučaju nužde.

Iako su testovi s lutkama i drugim predmetima bili uspješni, Reicheltov test nije uspio. Skočio je s Eiffelovog tornja i pao ravno u smrt.

Horace Lawson Hunley (1823.-1863.)

2

Hunley je služio kao morski inženjer za Konfederaciju tijekom Američkog građanskog rata. Za to vrijeme izumio je borbenu podmornicu koju je nazvao CSS Hunley.

Činilo se kako će podmornica Jugu dati veliku prednost. No, prilikom testiranja Hunley i sedam drugih članova posade nisu uspjeli izvući podmornicu na površnu zbog čega su se svi utopili.

Thomas Andrews Jr. (1873.-1912.)

3

Ovaj irski brodograditelj dizajnirao je jedno od najpoznatijih plovila svijeta – Titanic. No, imao je nesreću da je morao ploviti na “nepotopljivom brodu”.

  Pokušajte ih riješiti: Mozgalice koje će dobro namučiti čak i najpametnije

Priča je poznata. Brod je udario u santu ledu, a Andrews je bio jedan od mnogo putnika koji su poginuli u ovoj katostrofi.

Karel Soucek, (1947.-1985.)

4

Karel Soucek živio je za opasnost. Ovaj avanturist je 1984, godine prešao preko slapova Nijagare u bačvi koju je sam proizveo, nekako preživjeći ponor od četrdesetak metara.

No, kada je Soucek pokušao sličnu avanturu godinu dana kasnije s krova Houston Astrodoma, njegovi izumi su zakazali zbog čega je umro ubrzo nakon bolnog slijetanja.

Max Valier (1895.-1930.)

5

Max Valier stvorio je raketne motore koji bi eventualno poslužili kao polazište za prve brodove koji bi putovali u svemir.

Valier je koristio tekuće gorivo za koje je vjerovao da se može koristiti i za cestovna i svemirska vozila. No, manje od mjesec dana nakon testiranja prvog “raketnog automobila”, jedan od motora je eksplodirao i ubio Valiera na mjestu.

Marie Curie (1867.-1934.)

6

Jedna od najpoznatijih znanstvenica svijeta ostavila je veliki trag u svijetu zračenja i radioaktivnosti. No, stalna izloženost opasnim tvarima ostavila je traga.

Naime, Marie Curie umrla je od aplastične anemije uzrokovane radijacijom. Poznato je da je Curie radioaktivne tvari nosila po džepovima.

William Bullock (1813.-1867.)

7

William Bullock stvorio je rotacijski tiskarski stroj što je učinilo veliki napredak na vrlo sličan izum Richarda Marcha Hoea. Bullock je svojim izumom poboljšao grafičku industriju i ubrzao proizvodnju kvalitetnog materijala.

No, 1867. godine, kad je Bullock radio na jednom od svojih strojeva, noga mu je zapela u uređaju. Ubrzo nakon incidenta, gangrena je zahvatila njegovu nogu i Bullock je kasnije umro na operacijskom stolu.

  Kako izgleda šoping iz perspektive jednog muškarca?

Otto Lilienthal (1848.-1896.)

8

Otto Lilienthal postao je toliko utjecajan u svijetu zrakoplovstva da ga povjesničari često nazivaju “kraljem jedrilica”. Lilienthal je godinama stvarao svoje krilate izume koji su često izgledali kao ptice.

Poznato je da je Lilienthal osobno testirao svoje jedrilice. No, jedan od njegovih pokusa nije uspio pa je pao s 50 metara visine i na mjestu poginuo.

Aurel Vlaicu (1882.-1913.)

9

Aurel Vlaicu je bio jedan od prvih graditelja zrakoplova u 1900-ima. Rumunjski inženjer stvarao je malene krilate zrakoplove sve do završetka svog najvećeg projekta – Vlaicu II.

Tijekom pokušaja leta preko Karpata, Vlaicu II. je pao i razbio se. Točni razlozi kvara zrakoplova nisu poznati ni danas.

Jimi Heselden (1948.-2010.)

10

Često je pogrešno nazivan izumiteljem Segwaya. Heselden je zapravo poduzetnik koji je kupio tvrtku.

Ubrzo nakon kupnje, Heselden je Segwayom slučajno pao s litice u Yorkshireu u Engleskoj. Stručnjaci su otkrili da je pokušao skrenuti, ali nije uspio zbog čega je pao s litice visine tridesetak metara i na mjestu poginuo.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU