OVO VAM MOŽE SPASITI ŽIVOT Kako uključiti upozorenje na nadolazeće zemljotrese na telefonu

Radi se o upozorenju na potrese koje se pojavi prije samog zemljotresa i pruža korisniku dalja sigurnosna uputstva.

Korisnici Android telefona u Hrvatskoj i BiH su bili zatečeni upozorenjem koje je stiglo svega nekoliko sekundi prije potresa.

Ovdje se radi o opciji koja je najavljena prije dvije godine, ali u početku je samo funkcionisala u nekoliko zemalja. To očigledno više nije slučaj.

Svi pametni telefoni dolaze za sićušnim akcelerometrima koji mogu da osjete signale koji ukazuju da bi zemljotres mogao da se dogodi.

Ako telefon otkrije te signale, šalje upozorenje Googleovom serveru za otkrivanje zemljotresa, zajedno sa grubom lokacijom potresa. Server zatim kombinuje informacije sa mnogih telefona u blizini kako bi otkrio da li će se zemljotres zaista desiti.

Kombinacijom svih ovih podataka može se zasigurno utvrditi da li će doći do zemljotresa ili ne, a čitav proces se odvija u sekundama.

Google navodi da je na opciji radio sa svjetski poznatim stručnjacima za seizmologiju i prirodne katastrofe kao što su dr Ričard Alen, dr Đinkai Kongo i dr Lusi Džons.

Kako uključiti upozorenja?

Procedura je poprilično jednostavna. Potrebno je otići u podešavanja telefona, naći lokaciju, zatim usluge lokacije i tu se može naći opcija Upozorenje o potresu (Earthquake alerts).

Ukoliko već nije uključena, uključite je. Na nekim Samsung telefonima, opcija lokacije se nalazi pod “biometrija i zaštita”.

BONUS VIDEO:

OVO VAM MOŽE SPASITI ŽIVOT Kako uključiti upozorenje na nadolazeće zemljotrese na telefonu appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU